skip to Main Content

Vint anys després, Manacor té departament de Joventut

Aposten per la prevenció en salut mental i emocional, el que potenciaran amb tallers i atenció individualitzada a joves d’entre 12 i 30 anys per evitar arribar a situacions extremes, com ara el suïcidi juvenil

Vint anys més tard, Manacor torna a gaudir d’un departament de Joventut. Havien estat dues dècades sense polítiques destinades al jovent. La regidora d’aquesta àrea, Carme Gomila, ha assegurat durant la presentació d’aquest nou espai que no es podien “permetre tenir un ajuntament que no tingués en compte una gran part de la població”. Era un repte des de l’inici de la legislatura, però que s’ha vist endarrerit per la pandèmia derivada de la COVID-19. “És tota una declaració d’intencions”, afirmava, ja que s’hi dedicaran dues tècniques i 100.000 €.

És un espai destinat a tots aquells i aquelles joves del municipi que tenen entre 12 i 30 anys. També, però, pels pares dels adolescents que necessitin eines o orientació per poder ajudar als seus fills i filles.

Prevenció en salut mental

La seva tasca principal és la prevenció en salut mental i educar en salut emocional. Evitar que els més joves arribin a situacions complicades i delicades. Consideren que l’estat actual s’ha de revertir. A tot això, s’hi ha de sumar una part de lleure i de dinamització, però, com bé sabem, van més enllà. Volen ser un referent en atenció juvenil.

Tot i que coincideix la seva posada en marxa amb un moment on la salut mental dels més joves està a l’ordre del dia per mor de la pandèmia, ja fa anys que és una necessitat real. Pel que han explicat, no és un departament que neixi de l’oportunisme mediàtic, sinó que de la demanda que fa anys que necessita ser atesa.

Per enquadrar tots els engranatges i oferir un bon servei, des de l’Ajuntament de Manacor s’han posat en contacte amb els centres escolars i de salut, així com amb els policies tutors. Però destaquen, en especial, la coordinació amb l’IB-Salut.

El seu funcionament

Treballaran perquè la joventut manacorina estigui sana, perquè vulgui aprendre a estar bé amb si mateixos i a defugir de les relacions tòxiques. Respondrà a les necessitats actuals del jovent manacorí: en funció de la demanda organitzaran tota l’oferta. Primer, però, s’ha de crear un vincle per poder actuar de la mà i amb coherència a la realitat. Ara per ara, ja està en funcionament el Pla de Salut Integral, a través del qual donaran eines als joves per revertir la situació de depressió generacional i entendre com es troben i què necessiten. Amb el temps, però, també crearan un punt d’informació juvenil i el Consell Municipal de Joves per tal de potenciar la dinamització local.

En aquests moments i en el marc del Pla de Salut Integral, oferiran tallers. Aquests se centraran en la formació vertical, aquella que fa referència a la formació individual i la qual consideren que és la més important. Els primers tallers estan orientats a respondre a la pregunta “Com em posicion davant els problemes de defora?”. Fins al moment, se n’han programats quatre: “Talent i vocació”, “Lideratge individual i presa de decisions”, “Com construesc relacions de vincle” i “Mindfulness”. Encara no s’han anunciat les dates, però s’impartiran per un màxim de 10 persones que s’hauran inscrit prèviament i s’organitzaran en grups per edats.

Els joves en l’actualitat

Just en aquests moments, la joventut és un dels sectors socials que més pateix quant a salut mental. Hi ha un 40% d’atur juvenil, precarietat laboral i contractes temporals per persones acadèmicament sobre formades, acomiadaments derivats de la crisi pandèmica i grans dificultats per independitzar-se. També influeix la pressió generacional, entendre el món que els adults els hi han deixat, les crisis personals i les exsitencials. Tot suma. I la regidora Gomila diu ben clar que “som la primera generació que viurà pitjor que els seus pares”. Tot plegat i la manca de perspectiva de futur es tradueix en insomni, depressió i angoixa. Així mateix, destaca que el suïcidi juvenil és la primera causa de mort dels joves d’entre 20 i 30 anys. Per això, des del departament de Joventut consideren que és necessari actuar per “revertir” aquesta situació, ja que s’ho “mereixen”. Els joves, que més que el futur són el present, lideren la lluita feminista, l’ecologista i l’estudiantil, per tant, són una generació forta.

Asseguren que aquesta és una realitat que no poden obviar. És una feina necessària perquè els joves estiguin bé. Volen que Manacor tengui una joventut sana.

Lloc i contacte

El nou departament té la seu a una sala de l’Espai Na Camel·la, on s’accedeix pel carrer Tia de sa Real. Les tècnics encarregades ja varen avançar que després de tants anys han establert vincles amb pare i mares, el que els hi permet saber que hi ha persones interessades amb el servei. També s’han posat en contacte amb “els departaments d’Orientació dels instituts i els Centres de Salut” i elaboraran un vídeo per reproduir als instituts del municipi. Per contactar amb el departament, s’ha habilitat el 617.648.774 i els correus de Xisca Dalmau, i Margalida Mayol: xdalamau@manacor.org i mmayolnicolau@manacor.org.

El suïcidi juvenil, una temàtica preocupant a Manacor

Com bé explicaven Carme Gomila, Xisca Dalmau i Margalida Mayol, el suïcidi juvenil és una de les principals causes de mort entre els joves d’entre 20 i 30 anys. És una de les conseqüències més fatals de la situació que viu el jovent, a la qual s’hi sumen les seqüeles del confinament. “Molts joves han estat tancats en un entorn que no és segur o no és bo pel seu desenvolupament”, explica la regidora. “Hi ha tensions, el que ha produït un augment d’ansietat, insomni i trastorns de conducta”.

Concretament a Manacor, el suïcidi juvenil és una de les preocupacions més esteses. Darrerament, als serveis socials arriben més casos del que era habitual de “joves que manifesten indicis de depressió molt forta i que podrien haver tingut pensaments suïcides”, explica Gomila. Però no és l’únic indicador que hi ha al municipi. Quan posaven en marxa el departament de Joventut, varen xerrar amb els centres educatius de la localitat, des d’on ja havien verbalitzat que aquest era un tema que els hi preocupava en especial.

Una jornada per a la seva prevenció

Per això, des del departament de Joventut han començat a actuar per prevenir aquests situacions complicades i desenllaços fatals. La setmana passada van acollir una jornada de prevenció de suïcidi juvenil a càrrec de la psicòloga clínica Nicole Haber, qui és la coordinadora del projecte autonòmic per a la prevenció de la conducta suïcida de l’IB-Salut. Hi varen assistir membres dels centres educatius de Manacor, especialment orientadors i orientadores, així com policies tutors i tècnics de joventut. Gomila explica que “el feedback que ens ha arribat és que va ser una formació molt bona, molt pràctica i on es varen donar moltes eines” per detectar si els professionals estaven davant una situació a la qual el suïcidi pugui ser present.

Però aquesta només va ser la “primera goteta” de tot un seguit d’actuacions sobre salut emocional i mental que desenvoluparan. Va ser la primera “perquè era urgent tractar-la” i al a qual li seguiran un bon grapat de formacions més de temàtiques molt diverses relacionades amb la salut emocional. Tot i això, “a Mancor no podem parlar d’un augment significatiu de suïcidis, és que sempre ha existit, però la COVID ha destapat moltes coses.”

Back To Top
Search