Skip to content

Vint-i-cinc anys de cultura illenca a Barcelona

Foto: Maria Oliver
El 25 de setembre de 2023 es complien 25 anys de la inauguració del primer Espai Mallorca, ubicat al carrer del Carme del Raval de Barcelona. Segons com diuen, va ser un dia de molta de calor el que posà punt i principi a tota aquesta trajectòria que arriba als nostres dies. L’Espai Mallorca va néixer el 1998 com un projecte del Consell de Mallorca (amb Damià Pons com a conseller i Pere Muñoz de director general) gestionat pel Gremi d’Editors de Balears. De totes maneres, després de tres direccions –de Sebastià Alzamora, Francesc Llompart i Amanda Vich– d’aquest primer Espai participat totalment per les institucions, es clausurà el centre el 2012 per diverses causes, entre les quals el canvi de color polític.
El tancament forçós suposà un daltabaix en els usuaris de l’Espai del carrer del Carme, els més joves dels quals impulsaren l’associació Crits i Renou per agafar el relleu del centre cultural illenc a Barcelona en un nou format autogestionat i mancat d’ànim de lucre. No es podia consentir que aquell fos el final de l’epicentre de la cultura illenca fora de l’arxipèlag. Després de molts de maldecaps, el 2013 Crits i Renou va firmar el lloguer d’un nou local a la plaça Vicenç Martorell –l’emplaçament actual– i començaren a escriure ells la història d’un projecte que havia tengut tots els punts de morir l’any anterior. Des de llavors, l’Espai Mallorca ha transitat per la direcció de vuit presidents i set gestors, acompanyats per una massa incomptable de voluntariat, que han aconseguit tirar endavant el projecte en diverses ocasions en què el tancament de barrera per motius econòmics semblava imminent.
Aquest 2023, després del 25è aniversari de la inauguració del primer Espai i del 10è del nou Espai Mallorca com a associació sense ànim de lucre, no puc estar més orgullosa d’emplaçar jo mateixa la figura de gestora cultural del centre. L’esforç i la insistència de totes les persones que han passat per l’entitat, en forma de treballadors, voluntaris, socis, amics o assidus, fa que sigui un honor poder ser nosaltres els qui tenim ara mateix la responsabilitat de mantenir en funcionament el local del centre cultural i el de la llibreria de la plaça Vicenç Martorell.
Amb tot això en ment, dissabte 30 de setembre vàrem celebrar a l’Espai Mallorca el seu 25è aniversari, convidant a tots aquells que un dia s’implicaren en el projecte, tant a l’etapa institucional com a l’actual. La voluntat de la nova junta directiva i dels gestors fou la d’agrair, valorar i retre homenatge a totes les persones que un dia estaren al nostre lloc i s’aferraren amb força a la perdurabilitat de l’entitat. L’emoció de la trobada ens feu encara més conscients de la força i la rellevància d’un projecte com l’Espai Mallorca i en sortirem reafirmats en la nostra voluntat de fer-lo persistir i créixer.
Personalment, encarregar-me de la programació cultural del centre m’ha fet entrar en contacte amb àmbits de la gestió que no pensava mai que coneixeria –ni que serien una de les meves passions!– i m’ha omplit en un nivell que per a mi és indescriptible. Ser hereus de qui ens precediren a l’entitat ens dona les ganes i l’orgull necessaris per continuar pedalant per un Espai Mallorca amb bon estat de salut que sigui capaç d’obrir cada dia i seguir amb la seva tasca d’impuls de la cultura illenca al cor de la ciutat.
Back To Top
Search