skip to Main Content

“Volem solucions reals”

Aquest curs escolar hi haurà a l’escola de Ses Comes quatre barracons. Fa mig any que havien de començar les obres d’ampliació del centre, però les famílies encara esperen. Ens ho expliquen: Aina Maria Capó, presidenta de l’APIMA; Catalina Riera Pocoví, membre del Consell Escolar; i Leandra Casillas, membre del Consell escolar i mestra de Mitjà de Mar.

Quina és la problemàtica que teniu a l’escola de Ses Comes?
Aina: Tenim diferents problemes, el més important d’espai. És una escola d’una línia, teòricament només n’hi pot haver una, però ara mateix ens trobam desdoblat tot l’infantil, i també tercer i cinquè de primària. O sigui, de nou cursos, n’hi ha cinc de desdoblats. Per donar cabuda a aquests al·lots, hi ha ara mateix quatre barracons, aules modulars, en diuen.

I teòricament les obres d’ampliació havien d’haver començat, no és vera? Quan?
Catalina: Ens varen dir que començarien a principis de 2018, però la cosa ve de més enrere, encara. Si ens remuntam a finals del 2016, el que ens van dir primer de tot és que farien una ala nova, destinada a infantil, tot infantil estaria en aquesta ala, i a més hi hauria dues aules polivalents. Es buidarien aules de l’edifici antic, es redistribuiria l’espai de la planta de baix, perquè quedassin aules més ben tallades i se’n pogués afegir una altra. Així quedaven cobertes les necessitats d’una aula per classe, amb la previsió que l’escola fos de dues línies, això és el que ens va dir l’inspector, tot d’una.

I què va passar?
Aina: Que l’arquitecte, quan va venir, va dir que allà no hi cabien totes aquestes aules, perquè necessiten uns determinats metres de pati.
Catalina: Es pensaven que adjuntant el carrer Tramuntana i la plaça de Ses Comes, bastaria, però llavors a una altra reunió ens varen dir que no bastaven els metres. La qüestió és que l’arquitecte va venir, va fer l’estudi i després d’això vàrem tenir una reunió, on hi havia representants del Consell Escolar, de l’APIMA, de la direcció del centre, de l’Ajuntament i de la Conselleria. Hi eren presents el Conseller, el tècnic de serveis de centres educatius… Teòricament ja ens havien de mostrar plànols. Però vengueren amb una idea diferent de la que tenien abans. L’escola en lloc de ser de dues línies serà d’una línia i mitja. Ja no farien aquella ala nova, sinó que es farien tres aules noves damunt la porxada, i, una aula més, s’obtindria redistribuint espais.

Entenc que aquesta darrera proposta és la que s’havia d’iniciar a principis d’any… Per què no han començat les obres? Ho sabeu?
Aina: A la Conselleria ens diuen que l’Ajuntament no ha requalificat el terreny, es veu que per començar les obres l’Ajuntament ha de fer un canvi a les normes subsidiàries. El darrer pic ens varen dir que en quinze dies estarien, però ningú no ens ha dit si estaven o no.
Catalina: Tanmateix a Conselleria no tenien els plànols fets, tampoc.

I ara no hi ha data concreta?
Aina: A la web del Govern de les Illes Balears vàrem veure que hi havia com a data assenyalada dia 28-08-18. Ens vàrem pensar que era la data d’inici de les obres, però passàrem per l’escola i només vérem un nou barracó, vaig telefonar a na Catalina Riera i em va dir: “No, ara comença la redacció del projecte.” Però nosaltres ens demanam quin projecte? Ningú no ens ha mostrat res.

Vos sentiu abandonats pels polítics? Per les administracions responsables?
Aina: Catalina Riera té intencions de fer qualque cosa, i aposta per l’escola nova a Porto Cristo, ella diu que d’aquí a vuit anys hi haurà una escola nova, però què feim aquests vuit anys… I sobretot, el problema és que ningú no ens dóna informació de res, som nosaltres que hem d’encalçar. I llavors, quan surt qualque cosa a premsa, la reunió es fa la mateixa setmana; quan potser feia un parell de mesos que la demanàvem.
Catalina: I això de l’escola nova fa molts d’anys que es diu, nosaltres d’ençà que hi som, ja n’hem vist dos plànols; però abans, en temps de la direcció d’en Bernat Amer ja n’hi havia hagut d’altres, a més, en diferents ubicacions, i comptant que el nou Pla General estigui aprovat, per tant és una cosa en la qual nosaltres no confiam. Es diu però no es fa.

I la direcció del centre què en diu?
Aina: Al principi em vaig sentir molt tota sola, va ser molt dur; ara la veritat és que han canviat una mica i ens sentim més recolzats, ara pareix que sí que anam tots a la una. Hi ha hagut un canvi important, també han vist que a base de fer pressió s’han anat fent coses, les coses han anat millorant.

Lea, tu ets mestra de Mitjà de Mar, no és vera? Què vols afegir?
Lea: Sí. El que vull dir jo, és que el problema és de Porto Cristo, no de Ses Comes. Nosaltres som de dues línies, però en tenim de triplicades, i a més, tenim ràtios de 28 i 29 alumnes. Si poguéssim agafar el que no cap a Ses Comes, ja estaria, però no podem. A més, d’aquí a poc temps l’institut també quedarà petit.

Dèieu al principi que aquest problema d’espai i de barracons era el més important, però que n’hi havia d’altres…
Catalina: També hem d’estar enfocats en el manteniment, l’escola cau a trossos, la placeta fa oi; se’ns prometen coses que no arriben, per exemple, uns envelats perquè els nins puguin usar la plaça a maig. Hi ha molt de desgast amb el representant de l’Ajuntament dins el Consell Escolar, Joan Gomila, no hi ha una resposta real, promet però no compleix, i hi ha informacions que ni tan sols arriben a la batlessa.
Llavors, només tenim conserge mig any, i els mesos que fa més falta és quan no el tenim. I sobretot, la proposta que pareix que manegen, no soluciona el problema realment; només és una rentada de cara. El 2019-2020 , se n’anirà un sisè i entraran dos grups de tres anys. Tornarà a faltar una aula. És el que deia na Lea, els recursos educatius no basten, també has de pensar que és zona costanera i hi ha molta immigració, amb els recursos que hi ha no es pot fer una immersió real, no es pot integrar bé els alumnes nouvinguts.

Voleu afegir qualque cosa?
Catalina: Sí, informar que tenim previst fer una sèrie d’accions reivindicatives, la primera, el primer dia de classes, a les nou del matí partirem de la plaça de Ses Comes i anirem fins a la junta de districte per entregar una petició de solucions reals. On hi podeu faltar…

Back To Top
Search