skip to Main Content

2022-2023: adeu, pandèmia; hola, crisi

La terra ha tornat a fer la volta sencera al sol i tancam un altre any. Fa pocs dies la nostra publicació celebrava el vintè aniversari, i tot i que sabem que és molt de temps, ens sembla encara com si fos ahir. Sempre, en cloure els 365 dies d’aquest gir terrenal a l’astre rei, aprofitam, mal que sigui per mera convenció, per fer balanç del que hem viscut i per bastir les esperances i les il·lusions del que ens ha de venir.

Pensam en la gent que ens ha deixat, com ara l’escriptora Maria-Antònia Oliver, l’escultor Llorenç Ginard, o Antoni Juan, Aleix, tants d’anys baciner de la colla de dimonis.

Pensam també en les coses bones que hem viscut: enguany tothom pensa en la pandèmia de la Covid-19 i en el retorn a una normalitat que a estones ens va pareìxer que no tornaria mai. Tant en l’àmbit econòmic com en el social i personal, la pandèmia ha tengut un impacte decisiu en les nostres vides i tot i que en alguns aspectes tenim la sensació positiva d’haver-nos-en recuperat, el cert és que hi ha molta de gent que arran de les actituds incorporades amb els confinaments varis i altres restriccions, han acabat baratant d’hàbits i s’han adaptat a una forma menys social, menys exterior, més reclosa, de viure.
I tanmateix, superades aquestes restriccions, el 2022, i sembla que el 2023 en serà l’any de la confirmació, ha estat també marcat per una inflació preocupant, un augment de preus meteòric que afebleix les butxaques dels ciutadans, que veuen com s’apugen els preus de l’electricitat, de les telefonies, de l’aigua… i sobretot dels productes bàsics. Ningú es planteja ja fer una compra petita al súper per menys de 30 euros. I si ens descuidam una mica travessam la frontera dels 100 com si no res. Aquesta crisi arriba a través de la inflació i caldrà veure també com ens arriba la crisi de l’energia: hi haurà restriccions de corrent elèctric? pujaran els preus tant com diuen alguns vaticinis? esdevindran les plaques solars la solució a la despesa energètica de la majoria de les llars? i els cotxes, seran de cada vegada més elèctrics?

No podem oblidar tampoc que el 2022 ha estat el de la guerra d’Ucraïna, més ben dit, el de la guerra de Rússia contra Ucraïna, i caldrà que preguem als déus i als astres perquè s’acabi aquest conflicte i els altres que ens passen més desapercebuts.

El 2023, ja més en clau local, serà any electoral i haurem d’estar molt pendents dels moviments en els partits, de les candidatures que aniran configurant, de les possibles coalicions abans i després de les eleccions. I sobretot, haurem de saber també si Manacor continua sent un bastió insuperable per a l’extrema dreta.

Així, amb un altre any travessat, no ens queda res més que desitjar a tots els nostres lectors un 2023 ple d’alegries i, sobretot, de molta de salut!

Back To Top
Search