skip to Main Content

25 anys de comerç just a Manacor

Amb el comerç just tenim la possibilitat, com a consumidors, de fer que les desigualtats siguin més petites i que més persones puguin viure amb dignitat

Mentre alguns dirigents proposen lluitar contra el canvi climàtic deixant de fer servir la corbata i fixant un topall a la calefacció i l’aire condicionat, a Manacor el comerç just fa 25 anys que promou el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat, entre molts altres trets que li són propis.
Tot va començar l’any 1996, quan un grup de joves del Casal de la Pau va sembrar la llavor del que seria la botiga de S’Altra Senalla a Manacor. La curolla d’aquells al·lots per conèixer com funcionava el comerç mundial i de què “un altre món és possible” els va dur fins als principis del comerç just i, gràcies al suport de S’Altra Senalla de Palma, que “cedia” els productes, Manacor va tenir el seu primer punt de venda amb una paradeta a Sa Bassa i després al petit local d’Es Repès, a la plaça de les Verdures.
A poc a poc i amb el suport del grup d’adults del Casal, el punt de venda va passar a ser una botigueta pròpia al carrer Pou Fondo 1. Amb la participació de més persones, de la botigueta es va passar a una botiga a Pou Fondo 2 i, ara fa quasi deu anys, a una gran petita botiga al carrer d’en Bosch, 12.
Durant aquests anys el comerç just ha fet el seu camí a Mallorca, amb la creació d’una xarxa d’entitats en la qual hi ha el Casal de la Pau-S’Altra Senalla de Manacor. Una aliança en forma de Federació constant en la feina, malgrat les dificultats i les divergències, integrada per S’Altra Senalla, Finestra al Sud i Shikamoo. Juntament amb altres entitats de comerç just formen la Coordinadora Equitables, amb el suport de la Direcció General de Cooperació de la Conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears.
Divendres passat la gent del comerç just va celebrar els 25 anys d’aquesta curolla solidària amb un brindis a Sa Bassa, alguns parlaments i unes fotos ben divertides. Tot seguit hi va haver un sopar al Mig i Mig, amb plats amb ingredients de comerç just. Molt bon ambient, altres parlaments i un concurs en què els equips havien de respondre preguntes relacionades amb els 25 anys d’aquesta experiència a la nostra ciutat. L’acte va comptar amb l’assistència, a més dels voluntaris de Manacor i de la comarca, amb membres d’altres botigues de comerç just de l’illa, així com de la directora general de Cooperació del Govern de les Illes Balears.
Els reptes que el nostre món té per davant, amb l’emergència climàtica que s’ha fet més present que mai aquest estiu, fan que la raó de ser del comerç just sigui ben vigent. Amb un món en guerra, una tardor durant la qual molta gent parla de l’esclat d’una crisi, l’amenaça de la fallida del subministrament energètic o un munt de conflictes armats ocults, perquè no es donen a les portes d’Europa…
Està ben clar que el planeta necessita mà de metge, moltes cures per a fer front a tantes injustícies. Amb el comerç just tenim la possibilitat, com a consumidors, de fer que les desigualtats siguin més petites i que més persones puguin viure amb dignitat. N’hi ha prou amb anar a la botiga del carrer d’en Bosch, 12, i sensibilitzar la gent del nostre entorn. Molts d’anys i gràcies per tanta solidaritat!

 

Back To Top
Search