Skip to content

[Actualitzat] El “Perlas y Cuevas” encèn la xarxa i la televisió poc abans de Sant Antoni

A dos dies de la vigília més festiva de Manacor, el mitjà cinquantenari “Perlas y Cuevas” ha dedicat la portada i les dues pàgines centrals de la seva última publicació quinzenal amb una sessió fotogràfica de caire eròtic on es mostra el Dimoni Gros amb una jove de nom Aline i nacionalitat russa, la qual posa nua a excepció de dues peces de llenceria.

La glosa que acompanya el photoshoot explica com el Dimoni Gros, enlloc d’encalçar el beat ha decidit descansar durant unes hores de la seva tasca i intentar encisar a la jove, amb un comentari al final de caire editorial que resa «li alabam es gust».

Aquestes fotografies han encès ràpidament les xarxes socials, en les quals durant tot el dia s’hi han pogut veure comentaris de condemna, rebuig i vergonya aliena per la degradació tant de la festa popular com de la figura de la dona. Molts manacorins demanaven explicacions al Patronat, del qual s’esperava la confirmació de si s’ha prestat a participar de la publicació o el Dimoni és una rèplica de l’autèntic. El reportatge i la portada han corregut ràpidament per les xarxes, cridant l’atenció de mitjans i usuaris de fora poble com es pot veure en aquests dos tuits:

Tweet & Retweet

Per altra banda, i en menor mesura, altres comentaris de les xarxes apel·laven a la naturalitat de la nuesa, al caràcter picaresc del dimoni i a l’originalitat de la publicació, diferent de l’habitual glosa que es pot trobar als mitjans manacorins felicitant les festes.

Des de l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor i del Col·lectiu de Dones de Llevant, han condemnat dites imatges per l’efecte denigrant contra la imatge de la dona i l’han denunciat a l’Institut Balear de la Dona en un comunicat públic. També hi posen de manifest el caràcter irrespectuós cap a les festes, a més de l’enfocament racista davant el tractament venal de la jove fotografiada. Entre els seus punts principals de condemna, s’hi troba la sol·licitud de la retirada de la revista. Podeu consultar el seu manifest clicant en aquest enllaç.

Alhora, el Patronat de Sant Antoni també han comunicat el seu rebuig i desvinculació amb el reportatge, del qual responsabilitzen exclusivament el fotògraf i la revista. En el missatge de l’entitat també s’hi ha fet palès l’existència d’un reglament que regula i limita les sortides dels dimonis a l’àmbit tradicional lligat a la festa. Així mateix, han condemnat l’ús de la carota i dels elements de Sant Antoni amb finalitats lucratives. L’enllaç al comunicat del Patronat està disponible clicant aquí.

A l’emissió del programa «Ara Mateix» d’IB3, s’han recollit les declaracions del director de la revista Antoni Ferrer, qui declara que era un reportatge previst amb molta antelació, però que s’ha duit a terme aquest any desprès d’aconseguir una còpia perfecta del vestuari del dimoni.

El director també ha declarat la seva intenció de publicar el making of d’aquí 15 dies a la següent edició, ensenyant com es va fer el reportatge a l’estudi Joan Servera. Davant la creixent polèmica, ha declarat que:

El vàrem fer amb tota la bona intenció, sense afan d’ofendre a ningú i que ha quedat molt bé, a nivell periodístic és molt bon reportage.[…] És un reportatge molt efèctic que no crec que ningú pugui quedar ofès, si algú s’ofèn me sap greu, però no hi ha motiu.

En aquest mateix programa, la presidenta del Col·lectiu de Dones de Llevant ha remarcat:

Jo com a dona i feminista estic molt indignada. No ens podíem imaginar mai que amb les festes de Sant Antoni, una revista de Manacor tragués aquestes fotografies.

Així mateix, ha comentat com aquest matí s’han comunicat amb el Patronat per condemnar ambdós aquest tipus de publicació. Dins les respostes previstes des del Col·lectiu i l’Assemblea hi consta demanar que el reportatge programat per la següent edició es cancel·li i fer una cassolada davant la seu de la revista en mostra de rebuig.

Back To Top
Search