UNRWA Illes Balears (Agència de les Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina) organitza avui capvespre a les 18 h a la Institució Pública Antoni M. Alcover un taller de teatre social que comptarà amb el testimoni de Suha Abughazala, una dona palestina. En parlam amb Maria Lozano, la tècnica responsable d’UNRWA Illes Balears.
En què consisteix l’activitat d’avui?
Es tracta d’un taller gratuït de 2 hores de durada on coneixerem quina és la situació humanitària de la població refugiada de Palestina de la mà d’UNRWA (Agència de Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina). Parlarem dels reptes i desafiaments que enfronten les dones i nines refugiades de Palestina per aconseguir l’ODS 4 (Educació de qualitat) i l’ODS 5 (Igualtat de gènere), i escoltarem en directe al testimoniatge de Suha, una dona palestina. A més, aprendrem en un taller pràctic de la mà de Catalina Nebot eines del teatre social per sensibilitzar sobre els drets humans de la població refugiada de Palestina. Aquesta activitat forma part del projecte teatre social i drets humans amb el suport de la Direcció General de Cooperació i Immigració del GOIB i la col·laboració d’Assemblea Antipatriarcal de Manacor i la Institució Pública Antoni M. Alcover.
Qui és na Suha i quin paper té en aquesta activitat?
Suha és col·laboradora d’UNRWA, és una dona refugiada de Palestina, de Gaza; i a través del seu testimoniatge en streaming compartirà la seva història de vida i experiències sobre els reptes a què s’enfronta la població palestina. El seu paper és fonamental i protagonista a l’activitat, ja que podrem escoltar i aprendre de primera mà aquesta realitat.
Com utilitzau el teatre per sensibilitzar la ciutadania?
El teatre és una gran eina per comprendre, conèixer i afavorir l’empatia amb la realitat de la població refugiada de Palestina. A través d’una sèrie de dinàmiques i tècniques teatrals, al taller aprendrem a desconstruir estereotips i prejudicis sobre la població refugiada de Palestina i a sensibilitzar sobre històries empoderadores de dones i nines de la zona. A més, en el marc d’aquest projecte, estam realitzant accions de sensibilització a través del microteatre Halima (de la companyia teatral Hermanas Picohueso) obertes a tota la ciutadania.
A qui s’adreça el taller? S’hi pot inscriure tothom qui vulgui?
El taller està adreçat a persones que tinguin interès per aprendre eines per sensibilitzar el seu entorn sobre la defensa dels drets humans a través del teatre, que vulguin saber quina és la situació actual a Palestina o aprendre tècniques teatrals. No calen coneixements previs en teatre. Encara queden places disponibles així que poden apuntar-se escrivint a baleares@unrwa.es o al telèfon 657 323 490, via trucada o escrivint un WhatsApp.
Unrwa viu una situació complicada a Gaza. La setmana passada s’atacava una escola vostra al terreny, amb almanco 6 morts de l’entitat. També patiu una campanya de desprestigi a escala internacional. Com viviu aquesta situació?
Sí, efectivament des de l’octubre l’Agència està sotmesa a una campanya d’atacs sense precedents. Estam veient una campanya d’atacs contra UNRWA a tot el territori Palestí ocupat que cerca, bàsicament, deixar les persones refugiades de Palestina sense els seus drets i sense el seu estatus de refugiat. El personal humanitari, les instal·lacions i les operacions han estat ignorades de manera flagrant i incessant des de l’inici i almanco 220 membres del personal d’UNRWA han estat assassinats a Gaza. Aquests atacs no són només una amenaça per a l’Agència i el treball que fa sinó també per als principis humanitaris en l’àmbit global. Com més prevalgui la impunitat, més irrellevants seran el dret internacional humanitari i les Convencions de Ginebra.