Skip to content

50 anys de llengua i cultura a l’Escola de Mallorquí

La celebració de l’aniversari durarà fins al juny del 2024, però els actes comencen divendres 28 d’abril amb la presentació del quart volum de la història de la institució escrita per Gabriel Barceló

Es compleixen 50 anys des que es va fundar l’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor. Per celebrar-ho, han creat un nou logotip i han organitzat diversos actes. Les activitats començaran divendres 28 d’abril amb la presentació de L’Escola Municipal de Mallorquí de l’Ajuntament de Manacor. Quarta part: 1994 – 2001 del Gabriel Barceló, que fou el primer director de la institució. El seguirà la presentació d’El llibre de la neu, de Tomeu Bonet, Miquel Salamanca i Lluís Vallcaneras divendres 12 de maig; i dijous 19 d’octubre tendrà lloc l’esdeveniment central a l’Auditori de Manacor amb l’acte de commemoració. Tot i això, no descarten ampliar la programació, ja que la commemoració acabarà el juny del 2024.

Pel que fa al logo, que guanyarà visibilitat els pròxims mesos, s’ha afegit un 50 a l’actual. I Un número que és tal alt que surt per les voreres. Així mateix, amb aquest, han fet punts de llibre i adhesius en els quals també queden reflectides totes les activitats que es duen a terme al centre.

A més a més, al juny, iniciaran una campanya a través de les xarxes socials.

Present, passat, futur

En roda de premsa, el batle de Manacor, Miquel Oliver; el delegat de Política Lingüística, Sebastià Llodrà; i la directora de la institució, Margalida Rosselló, han insistit que no celebren el 50è aniversari de la seu, sinó que de totes les persones que han fet possible que l’Escola de Mallorquí continuàs endavant. “És la celebració de tots els manacorins i manacorines”, ha dit Rosselló. Al que Oliver ha afegit que “l’Escola és el bateg d’un poble, és una joia única i pionera en moltes coses” que potencia “tradició i figures que formen part del nostre ADN”.

A més, el batle ha assegurat que la institució “arriba als 50 anys a ritme de flabiol i xeremies, però també de rap”. Una afirmació que demostra la capacitat que ha tengut l’Escola de Mallorquí aquests anys d’adaptar-se i evolucionar amb el poble per donar visibilitat tant a la llengua com a la cultura. Per això, Llodrà ha assenyalat que “celebram els primers 50 anys, perquè segur que en vendran 50 més i seran més profitosos”.

La història

Han aprofitat per fer memòria i recordar que tot i que fa mig segle que es va fundar l’Escola, la seva tasca es va iniciar anys abans. Tal com ha explicat el delegat de Política Lingüística, “les classes de català varen començar el 1968 de forma clandestina” i no va ser fins al 71 que varen proposar fundar la institució, cosa que no es va formalitzar fins al 73. Eren els darrers anys del règim i s’havia de cercar la manera de passar les censures. Tal vegada, diuen, el nom ve d’aquí. Encara més, segons ha apuntat Rosselló, als estatuts diu que l’objectiu de l’escola és donar força “a la llengua viva de Mallorca”, no al català.

Amb els anys, però, també ha crescut l’activitat del centre. Això, en el sentit que no només donen cursos de català. Amb el temps s’han introduït noves disciplines, com les classes de mateixes, i també ha adquirit noves funcions. Entre altres, l’Escola de Mallorquí custòdia dels vestits dels cossiers i la mulassa.

Així mateix, és destacable que el primer any hi havia 38 alumnes matriculats. Ara, en són més de 1.700.

Back To Top
Search