Skip to content

NOTÍCIA

Activitat organística al Convent

Aquest estiu he pogut assistir a alguns dels concerts de l’orgue del Convent. Els concerts s’han fet els dilluns a les 12 i permetien una visita a l’orgue. Hi han passat organistes com Pau Oliver, Klaus Stheling, Antoni Balaguer, Ruth Albrecht, Francesca Suau, Aina Maria Perelló, Sabine Bayer, Dorothea Grebe i Miquel Pascual. Tots els organistes han col·laborat de manera solidària i aquest fet posa de manifest una certesa poc comuna en altres ambients que no siguin culturals; la gent passa gust de fer el que fa.

Destacar un parell de detalls tècnics comporta dificultats per una persona no entesa en música, però si diré que sentir els sons d’aquest instrument m’ha transportat a unes sensacions de pau que tampoc sé descriure. Crec bastant encertat que el capità Nemo instal·làs un instrument d’aquest dins el seu submarí.

Després del concent el públic, com hem assenyalat, pot fer una visita guiada i acostar-se de prop a aquest màgic artefacte.

Entrar dins un orgue, quina experiència! Els tubs, quina alegria de tobogans per a les notes, un do, un re; quants de metres recorren en aquest prodigi d’enginy que és un orgue? L’orgue del Convent ha estat objecte d’una restauració no exempta de polèmica, però el que no pot ser és deixar perdre aquest patrimoni. S’ha de fer debat, s’ha de fer cultura, però a vegades cansa dur a terme activitats sense un cert reconeixement, sense cap ditada de mel. Molta gent posa ossos en el lleu i s’ho miren des de la barrera. Venc a dir; cal que neixin flors a cada instant.

El mes de setembre s’han realitzat tres concerts de nivell internacional el darrer del qual anà a càrrec de Josep Martí que impartí una conferència sobre el tema.
A l’hivern seguirà aquesta programació amb un concert mensual on col·laborarà el conjunt Ars Antiqua.
Pens que el vent de l’orgue del convent el mou Bàrbara Duran, una entusiasta de la cultura popular i la musicologia. Tota aquesta curolla la resumeix amb aquestes paraules extretes d’una conversa que tinguérem: “l’orgue, els orgues històrics, formen part de la història musical d’aquestes illes. Sovint finançats pel poble o amb donacions, són elements artístics de gran valor material i immaterial que no hem de deixar decaure”.

L’organisme, l’orgue, l’organització… Molta feina darrere cada concert, darrere cada temporada que esperam que continuin duent-se a terme.

Bona tardor musical i gràcies a na Bàrbara per haver-me parlat amb tant s’entusiasme de l’orgue que és sinònim d’instrument, de feina per embellir la vida.

PUBLICITAT

Back To Top
Search