skip to Main Content

“Amb les pluges i la calor és normal que hi hagi moscards”

La gent va rabiosa de picor. Al carrer, de dia, per les cames. Això és el moscard tigre?
En aquesta època hi ha molts de moscards, perquè ha plogut i perquè fa molta de calor. Ara el moscard tigre s’ha posat de moda perquè se’n parla molt als mitjans. Però les condicions que tenim ara afavoreixen que qualsevol casta de moscard proliferi. El que és vera és que sobretot pica de dia, a diferència d’altres moscards que són més nocturns. Al laboratori de l’Hospital en veim les conseqüències. És cert que poden passar malalties, però aquí a les Balears les reaccions que tenim són molt locals, al punt de la picada.

Quines són aquestes reaccions?
Depèn de cada persona. Primerament hem de parlar d’una reacció inflamatòria al punt de la picada, que serà més o menys potent depenent de la persona. Pensa que n’hi ha que són al·lèrgiques, per exemple. Una picada, però, també suposa una porta d’entrada per a les infeccions a la pell, que sobrevenen quan la gent es grata. Una picada és un forat a la pell, microscòpic, però no deixa de ser un forat, i si s’infecte pot arribar a produir supuracions, fins i tot en llocs on ni recordes que t’hagin picat.

Quin tractament hi podem posar?
Sobretot gel. Solucions d’amoníac com les que venen a la farmàcia també van bé. Si la reacció és molt exagerada, també hi ha pomades amb cortisona que calmen molt. Si hi ha signes d’infecció, convé anar al metge.

Per què aquesta obsessió amb el moscard tigre?
És un tipus de moscard molt similar al que a les regions tropicals passa malalties com el dengue, la febra groga o el zika. Això, aquí, a dia d’avui no és possible. Perquè un moscard pugui transmetre aquestes malalties víriques, necessites que hi hagi malalts que les pateixin, i aquí no n’hi ha. D’altra banda, el moscard tigre que tenim aquí és l’Aedes aegypti, mentre que el que transmet aquestes malalties és l’Aedes albopictus. Són insctes del mateix gènere, però de diferent espècie.

La tropicalització del clima podria fer que aquesta altra espècie s’arribàs a adaptar a nosaltres…
El gran problema és el canvi climàtic perquè aquestes colònies s’adaptin a la perfecció, juntament amb els viatges internacionals. El moscard tigre va arribar mitjançant el comerç de rodes usades, que transportaven els ous dins l’aigua acumulada. Sí, segurament és una qüestió de temps, si les coses no canvien, que arribi una persona amb aquestes malalties i que hi hagi un moscard que les pugui transmetre.

Back To Top
Search