Ametles i Fruits Secs Bonany és una empresa que, entre altres productes, comercialitza ametla. Mouen entre sis i set milions de quilograms cada any, però d’aquest volum, només una petita part és de Mallorca. Un dels seus propietaris ens explica el perquè: “Ametla a Mallorca avui en dia n’hi ha molt poca. Per desgràcia els ametlers de cada vegada són més vells i n’hi ha més de malalts. Basta passejar-se per l’illa per veure-ho, tendeixen a desaparèixer. Per altra banda, enguany la sequedat ha provocat que facin molt poca producció”. Ens parla de les malalties dels arbres: “Avui tothom parla de la xylella, però l’any 2008 ja es va detectar una malaltia que ha fet molt de mal i en fa encara, el fusicocum, que fa que els ametlers s’assequin”. Per tot això, segons ens conta, ells han de treballar amb ametla de fora, de Califòrnia. “Avui en dia Califòrnia és el principal productor. És qui determina el preu. Potser cullen mil milions de quilograms, i van en augment.” I afegeix: “Un altre avantatge que destaca de l’ametla d’allà és que té moltes varietats separades. Aquí, totes les varietats estan mesclades, i això per fer segons quins productes, com les làmines o els bastonets no va bé.”
També fa un repàs històric: “És molt diferent ara que abans. Abans l’ametla de Mallorca estava molt ben considerada, això és perquè la cuidàvem, la collíem així com tocava. Els anys setanta érem els principals productors del món. Però ara el mal és fotut, per tot això que hem dit… No li veig solució, a no ser que arrabassin els ametlers vells i en sembrin de nous, cosa que veig molt difícil. Per bé o per mal vivim del turisme i això als joves no els interessa.”
Malgrat tots aquests inconvenients, ells mouen entre un terç i un quart de l’ametla que es fa a Mallorca. També han sembrat ametlers, tenen dotze mil arbres, separats per varietats. “Això costa molt, nosaltres ho feim perquè hi creim i també per veure si la gent s’anima.”