skip to Main Content

“La Xylella és la malaltia de l’abandonament”

Jaume Melià és pagès, de Felanitx. Tota la vida ha cultivat cereals i l’any passat es va animar a sembrar ametlers, no n’havia tengut mai. Ara en té 29 quarterades. Ens conta la seva experiència. “L’any passat vaig tenir una entrevista amb els de Camp Mallorquí, i em varen fer una proposta que em va agradar. Ells em varen passar un programa d’abonament i de reg per tot l’any. També posaren un tècnic a la meva disposició per fer el seguiment.” Encara no ha recollit els fruits de la seva iniciativa però es mostra satisfet. “Hem seguit els consells que ens han donat; tenim un sistema de degoteig, tot automatitzat, i posam adobs líquids a través d’aquest sistema, la qual cosa ens permet estalviar molta d’aigua. Tenim dues varietats: marinada i vairo.” Reben els ajuts del PDR (programa de desenvolupament rural), per ser una nova plantació.

Quan li demanam per la seva visió sobre l’agricultura actual diu: “És difícil, les coses de cada dia estan més ajustades. I ningú fa cap feina per perdre-hi doblers. Sigui com sigui, o et renoves, o et jubilen. Un temps els pagesos feien i desfeien segons el dia, això s’ha acabat. Avui està tot està molt més programat, informatitzat.”

I respecte a la xylella diu: no ens podem excusar en la xylella… jo dic que és la malaltia de l’abandonament. No sé si es pot prevenir o no, però el que hem de fer és vetlar la plantació, cuidar-la així com toca. Una de les darreres teories és que els vectors de la xylella poen els ous dins determinades classes d’herbes, per tant, una cosa que podem fer nosaltres, és tenir els arbres arreglats i nets.”

El 2018 o 2019 ja podrà collir ametles. Es mostra animat. “Hi ha demanda d’ametla, avui en dia la promouen per moltes coses, per la cosmètica, per exemple, té moltes propietats.”

“En el tema de la xylella cadascú hi diu la seva però ningú no està segur de res”

Joan és enginyer tècnic agrícola i pagès de tota la vida, té 56 anys. Té quatre quarterades d’ametles, tant arbres vells com joves. Ven el seu producte a una cooperativa, fa feina amb Crisol i Fruits Secs Bauzà. Rep una ajuda d’aproximadament 200 euros per hectàrea. Així i tot diu que ja està content els anys que queda cabal. Quan li demanam per la xylella diu que és un tema que el preocupa, però prefereix no fer declaracions… Troba que cadascú hi diu la seva però que tanmateix en aquest tema ningú no està segur de res.

Back To Top
Search