skip to Main Content

Antoni Truyols i Joan Artigues presenten “Trespols vers als colors”

Divendres dia 20 de gener a les 20 hores tindrà lloc a la Fundació Alcover una Lectura de poemes musicada i acompanyada de dibuixos extrets del poemari “Trespols, vers als colors” d’Antoni Truyols Bonet i il·lustrat pel pintor Joan Artigues Fiol.

Antoni Truyols Bonet, nascut a Manacor és metge internista però dedicat actualment a la neurorehabilitació.
Joan Artigues (Santa Maria del Camí) és un pintor que en pocs anys va exposar a diferents indrets d’Europa, essent present a col·leccions privades, museus i fundacions. A Manacor podem trobar obra seva a S’Agrícola. D’ell s’havia escrit poc; ara la seva minuciosa i lenta producció impossibilita qualsevol classificació que defineixi l’essència del seu treball.
Antoni Truyols va conèixer el pintor a l’Hospital on treballa, després d’un desgraciat accident que li va provocar un traumatisme cranial. Els metges li digueren que no podria tornar a pintar perquè les lesions li havien fet perdre destresa i la ràbia el conduí a crear esbossos seguint les irregularitats i els cruis d’un ciment envellit al pati de ca seva, amb pintures de guix i llapis de carbó. El pas del temps amb les seves inclemències els han esborrat, encara que resten unes fotografies que el pintor va tenir l’encert de fer i que després va oblidar.
Anys després de l’accident, i una vegada recuperada la memòria, Joan va trobar les fotografies a una carpeta de l’ordinador i les va mostrar a Antoni. Aquest fet va obrir un nou passatge a la seva recuperació: reconstruir els records a partir d’aquelles línies traçades a terra.
D’aquesta manera cada dibuix es va convertir en el punt de partida d’una conversa. A poc a poc, el diàleg va anar més enllà de l’àmbit mèdic. Les reunions ja no eren a l’hospital i Antoni anotà tot allò que en Joan li contava, unes notes que foren l’embrió dels poemes. Inicialment eren solament reflexions però, donada l’afició d’Antoni per la poesia, evolucionaren fins a convertir-se en versos.
Amics comuns els animaren a publicar el llibre. Pere de la Impremta Leo va maquetar el llibre, que ja es pot trobar a la seva llibreria. Les obres de Joan Artigues il·lustren i inspiren el llibre, un fet que la teràpia seguida feren possible.
Temps després, un grup d’amics feu possible un espectacle basat en els versos acompanyats per música i els dibuixos originals. La música de Gori Negre (fundador del Grup Coanegra i Factoria de so) i Joan Grau (mestre de músics i part del Grup Canyamel), l’acompanyament vocal de Neus Martorell (logopeda que ajudà al pintor a tornar a parlar) són els elements que acompanyen els versos d’Antoni Truyols.
Tots ells proposen -amb els dibuixos en el trespol, les fotografies, el llibre i el recital- un procés artístic obert i que crea nous espais de relació i creixement: com la ciència mèdica pot utilitzar l’art per assolir els seus objectius. En aquest cas uns dibuixos efímers sobre el paviment, retrobats de forma casual en la memòria de l’ordinador serviren al pintor per recobrar la memòria d‘un temps perdut i significaren la reconquesta del “dret a pintar”.

Back To Top
Search