Skip to content

Antònia Matamalas, o la presència inesborrrable en els carrers de Manacor

L’acte entorn del 8 de març que tradicionalment es dedicava a fer visible la tasca dels col·lectius de dones, enguany va homenatjar la fundadora del Col·lectiu de Dones de Llevant, traspassada el passat més de gener.

La pionera del feminisme a la comarca del Llevant mallorqui, traspassada el passat mes de gener, no s’atura de rebre homenatges i reconeixements postums a l’entorn de la simbòlica data del 8 de març.
Semblava com si la força d’Antònia Matamalas mogués l’aire diumenge passat. Vent i fred, però sobretot molta d’energia, que va ser sempre la marca d’actuació de la lluitadora manacorina. El Col·lectiu de Dones de Llevant, amb el suport de l’Ajuntament de Manacor va organitzar aquest cap de setmana passat un sentit homenatge a Matamalas, que va ser la seva presidenta fundadora i va exercir el càrrec fins al seu darrer alè.
Conduí l’acte Maria Magdalena Gelabert. Entre les autoritats, la delegada de Portocristo, Antònia Llodrà, i Carme Gomila. La delegada d’Igualtat destacà en el seu parlament que l’arribada d’Antònia Matamalas a Manacor va servir “per transformar el poble” i que ara era el poble el que havia de fer feina per mantenir i fer créixer la llavor que ella hi havia deixat sembrada.
Abans, representants de tots els col·lectius homenatjats durant la darrera dècada a la plaça de les Perleres a l’entorn del mes de març. Cristina Salom en nom de les dones escriptores; Marta Caicedo, en nom de les sanitàries; Maria Duran, en nom de les perleres; Margalida Cortès, en nom de les cuidadores; Bàrbara Duran, en nom de les dones escriptores; Coloma Mascaró, per part de les dones pageses; o Lupe Ruiz, com a representant de les dones de neteja, les Quelis.
Emocionades, també intervingueren Francisca Mas i Nina Parrón. Tot i que tenia previst assitir-hi, el batle Miquel Oliver excusà la seva absència per malaltia. Entre i entre, amb una presència regeneradora i empoderada, Maite Rama va interpretar algunes peces amb una veu i una capacitat d’interpretació que no deixa ningú indiferent. Com cada any, també hi prengueren part els joveníssims balladors de l’Agrupació Folklòrica de Sa Torre.
L’acte es va cloure amb la descoberta de la placa en record d’Antònia Matamalas instal·lada al peu de l’escultura en honor de les perleres, obra de Llorenç Ginard. Es cuidaren de destapar-la Rafael Valverde, company de vida d’Antònia Matamalas; Aina Matamalas, germana seva, i Carla, la seva reneboda.
Back To Top
Search