Skip to content

NOTÍCIA

Antònia Roca: “Des que es fomenta el Halloween, la gent no pensa en el rosari”

Una de les propietàries del forn Ca’n Roca, Antònia Roca i Alberto Cànaves, gerent d’EuroCarnavales, fan una mirada retrospectiva a com ha canviat la seva feina al llarg dels anys en aquestes dates tan concretes.

A la gran majoria de persones els hi és familiar la paraula Halloween i el que se li associa. De fet, els darrers 31 d’octubre hem vist com els carrers s’han omplit d’infants disfressats amb vestits terrorífics amb la doble intenció de donar ensurts innocents i acumular llepolies. Una assimilació que, aparentment, comença a deixar en segon pla la tradicional celebració de Tots Sants.

Aquesta realitat es reflecteix al si dels comerços. Mentre els forns i pastisseries veuen com de cada any es despatxen menys rosaris ensucrats, les tendes de disfresses entenen aquestes dates com una bona època de vendes. Una radiografia que també es pot fer de Manacor en particular.

Els rosaris de Ca’n Roca

I un exemple de com varien les tradicions és la realitat del forn de Ca’n Roca. Tal com explica una de les seves propietàries, Antònia Roca, no viuen Tots Sants com ho feien un temps. Assegura que ha canviat. I ho ha fet tant el rosari com les persones interessades. Per començar, els originals “es feien amb patena de carabassat, però ara no en trobam per enlloc i les feim amb xocolata o mantegada, que són un poc més grans”. S’han hagut d’adaptar. Així i tot, davant la nostàlgia varen intentar fer-ne amb carabassat, però assegura que va ser “impossible, no quedava bé perquè la cosa guapa era que fos gran”.

Tot i això, no han cedit a tots els canvis i imposicions. “No feim rosaris de llepolies, sinó que amb fruita confitada i xocolates, no ens hi hem volgut ficar”, assegura Roca. Es reafirma dient que continuen fent els seus clàssics.

“Des que es fomenta el Halloween, la gent no pensa amb el rosari”. Aquesta és una de les anàlisis que pot fer una de les propietàries del forn Ca’n Roca. Sense poder donar xifres exactes, està convençuda que les vendes s’han reduït a la meitat. Per enguany, preveu que se’n venguin entre 400 i 500, res comparat amb el que feien fa molts anys. Antònia Roca recorda que abans “la taula estava plena de gent per fer els rosaris, ara som nosaltres mateixos”, referint-se als qui fan feina tot l’any al forn. “Venia tota la família a enfilar o decorar les patenes, ara és un escenari impensable”.

L’auge de les disfresses

A l’altra cara de la moneda es troben els comerços on es venen disfresses, maquillatges, complements i decoració per les cases. Alberto Cànaves, gerent d’EuroCarnavales, assegura que aquestes dates “de cada cop agafen més força” pel seu sector. Ara mateix, reconeix que l’activitat “és bona”. Però no sap quan hi va haver un punt d’inflexió en què Halloween prengués tant de protagonisme. Al seu entendre, “ha estat progressiu”.

Tot i això, Cànaves observa que aquesta tendència no és homogènia arreu de Mallorca. “A Manacor, com a Inca, van per darrere de Palma, sembla que les arrels es mantenen una mica més”, reconeix.

PUBLICITAT

Back To Top
Search