Skip to content

Apareix tallat l’arbre de la plaça de les Perleres que s’havia convertit en símbol de la lluita contra la violència masclista

L’arbre plantat a la plaça de les Perleres, al municipi de Manacor (Mallorca), pel Col·lectiu Dones de Llevant, el dia 25 de novembre de 2021, en memòria de les dones i els nens assassinats per violència de gènere, ha aparegut destrossat.
La presidenta del col·lectiu Dones de Llevant, Antònia Matamalas, ha assegurat que va ser el batle, Miquel Oliver, qui els va traslladar la notícia. La primera reacció de les feministes, segons ha explicat Matamalas, va ser de “dolor i pena”, però sobretot d’”incredulitat”.

Indignació
Aquests primers sentiments entre els col·lectius feministes, han donat pas a la indignació pel que simbolitzava l’arbre. S’havia convertit en un memorial en què es penjaven llaços liles amb els noms de les dones i infants assassinats per violència masclista. La presidenta de Dones de Llevant ha comentat que “no és la primera vegada que una cosa així passa a Manacor”. En aquest sentit, ha recordat que “ja va desaparèixer una placa de l’arbre o que han aparegut pintades vandàliques a l’escultura en homenatge a les ‘perleres’”, que és obra del desaparegut Llorenç Ginard i al voltant de la qual s’han celebrat moltes commemoracions promogudes per les entitats feministes de Manacor.

Fets denunciats i nou arbre
Des de l’Ajuntament asseguren que es tornarà a sembrar un arbre de característiques similars tan aviat com sigui possible. El consistori, a més, ha denunciat els fets davant la policia perquè s’investigui el que ha passat amb l’arbre de la plaça de les perleres amb l’objectiu de localitzar els possibles autors i descobrir què els va moure a tallar l’arbre que s’havia convertit en un dels escenaris de la lluita contra la violència masclista a Manacor. Des de Dones de Llevant, a més, han anunciat que, si el cas arriba a judici, el col·lectiu “es personarà com a acusació particular”.
Malgrat el dolor i indignació que ha provoca la tala de l’arbre de la plaça de les perleres, Matamalas ha assegurat que les dones del Col·lectiu Dones de Llevant “se senten fortes”. “Ni un atac, ni mil com aquest, ens aturaran. Nosaltres continuarem lluitant, com fins ara, contra la violència masclista i per la igualtat, amb el suport de totes les feministes de Mallorca, que aquests dies ens han mostrat el seu suport. Juntes som més fortes”.

Mostres de suport
El col·lectiu Dones de Llevant i el moviment feminista de Manacor ha rebut mostres d’ànim i suport des de molts àmbits. El Lobby de dones de Mallorca ha reclamat que s’investigui a fons l’autoria dels fets. “Els drets de les dones no són qüestionables. Volem que els carrers i les places siguin plens d’arbres simbòlicament violetes, i volem que els destructors no quedin impunes”, expliquen des del Lobby de Dones. A més, l’Institut Balear de la Dona també ha condemnat els fets, igual que ho han fet pràcticament totes les entitats feministes que lluiten en contra de la violència masclista a Mallorca.

Back To Top
Search