skip to Main Content

“Aprendre català només depèn de si en tens ganes o no”

En Vincent va arribar fa vuit anys a Manacor procedent de Suïssa i té clar que “aprendre català només depèn de si en tens ganes o no”. En José Luís va arribar fa vuit mesos d’Andalusia i creu que “si vius en un lloc on es parla una llengua, l’has d’aprendre”. Na Simone va arribar d’Alemanya fa tres anys i va aprendre català “per integrar-me bé a l’illa” i na Zohra en va devuit que viu aquí i aprenent català ha “guanyat una llengua més i el reconeixement i l’estima de la gent que m’envolta”. Les històries d’aquests quatre manacorins d’adopció formen part dels més de setanta testimonis que ha recollit fins ara la campanya “Històries del català” a les Illes Balears.

“Històries del català” és una campanya de sensibilització sobre l’ús de la llengua catalana que vol fer visible el testimoni de persones que han vengut a viure a les Illes Balears i que han decidit aprendre a relacionar-se en català per diversos motius. Dos dels objectius de la campanya són sensibilitzar la població nouvinguda sobre els avantatges d’aprendre català i promoure la importància de la llengua catalana com a instrument de cohesió social.

“Aprendre la nostra llengua no és només un requisit per accedir a llocs de feina, és una bona manera de ser plenament partícips de la realitat del nostre municipi, de la nostra història, de la nostra cultura i del nostre territori; a més, com diu na Zohra, és una bona manera de guanyar l’estima de molta gent”, ha explicat la regidora de Normalització Lingüística, Catalina Riera.

La campanya, nascuda inicialment en el Consell Insular de Formentera, compta actualment amb la participació de l’Ajuntament de Manacor, de molts dels ajuntaments de Balears, de tots els consells insulars i del Govern. “Des de l’Ajuntament i des de l’Escola Municipal de Mallorquí ens hem encarregat de fer la recerca i la selecció dels protagonistes, hem intentat trobar perfils variats, tant en el sexe, en l’edat, el lloc d’origen, la llengua materna o el temps que fa que viuen a l’illa”, explica la regidora.

“Històries del català” consta de tot un seguit d’entrevistes personals als protagonistes, que queden reflectides en vídeos de curta durada, i d’una sessió fotogràfica. Els vídeos poden veure’s al lloc web www.historiesdelcatala.org i se’n farà difusió a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. La campanya ja s’ha presentat al Centre de Cultura la Misericòrdia i hi han estat presents els protagonistes manacorins de la campanya; el vicepresident del Consell de Mallorca, Francesc Miralles; la regidora de Cultura de Manacor, Antònia Llodrà; a més de protagonistes d’altres municipis i representants de les institucions que formen part de la campanya.

Back To Top
Search