skip to Main Content

Atenció amb les estafes i rumors falsos en temps de coronavirus!

Totes les autoritats estan insistint que cal prendre precaucions per a evitarels rumors falsos i les estafes que poden produir-se en l’actual conjuntura relacionada amb el coronavirus COVID-19. De fet, fons oficials han informat que, des del començament de l’emergència sanitària, “els ciberdelinqüents han intensificat les campanyes de phishing amb l’objectiu fer-se amb les dades personals i credencials dels ciutadans”.
El phishing és una tècnica fraudulenta a internet que consisteix en la falsificació de pàgines que l’usuari coneix, es dupliquen i se li demana que introdueixi en ella les dades confidencials que es volen obtenir. La Policia, per part seva, ha advertit que “els ciberdelinqüents poden aprofitar l’estat d’alarma per a buscar noves víctimes”, pel fet que les mesures de confinament adoptades fan que els ciutadans passin més temps davant de l’ordinador, la tauleta o el mòbil.
Insistesc, a més, que la desinformació també és un enemic a batre en la lluita contra el COVID-19 i deman a tots els/les ciutadans/nes que no siguin còmplices de la difusió de notícies falses. Així mateix, recoman prendre les següents precaucions:
• Parar especial esment al remitent dels emails rebuts.
• Evitar obrir els documents i arxius adjunts sobre el COVID-19 en els correus electrònics que es rebin.
• Recelar de sol·licituds de dades de salut per internet, procediment normalment aliè a les administracions sanitàries.
• No descarregar i instal·lar aplicacions no oficials que tenguin a veure amb el COVID-19.
Davant la menor sospita d’haver estat objecte d’una estafa d’aquest tipus, comunicar a les entitats bancàries aquesta circumstància.

IMPORTANT:
També cal parar especial atenció a les cadenes de missatges que ens arriben per WhatsApp, ja que la major part de les vegades són notícies falses i, si es comparteixen, poden contribuir a crear alarma social o a incrementar la desinformació, cosa que, en casos de crisi com el que estem vivint, és una irresponsabilitat per part de qui crea el missatge i de qui ajuda a difondre’l. El més habitual és que ens diguin que el WhatsApp prové d’una amiga, un familiar, un cosí… però no és cert. És el “ganxo” que s’utilitza perquè caiguem en la trampa i contribuïm a difondre el missatge que volen els que han creat aquest missatge, que pot ser un àudio, un vídeo o un text escrit. Mai hem de compartir aquests missatges.
Anau alerta amb els rumors falsos! Així mateix, en totes les situacions, i més en una com l’actual, és vital que la informació que compartim sigui veraç i contrastada, per a això, la desinformació i els rumors falsos són un altre enemic a batre. En aquest sentit és molt important: No difondre informació que no provingui de mitjans i fonts oficials, no contribuir a la difusió de contingut no contrastat, no compartir missatges que puguin generar alarma en la població i no oblidar que la creació i difusió de “fake news” (notícies falses) pot tenir conseqüències penals.
Ja ho sabeu, ara ens toca quedar a casa i com més segurs millor. Tot anirà bé.

Andreu Alba. Policia Tutor de Porto Cristo

Back To Top
Search