Amb un vestíbul de l’Auditori estibat de gent de teatre i de gent que estima el teatre i les arts escèniques, s’ha presentat la vint-i-novena edició de la Fira…
Bartomeu ‘Balutxo’ parlarà de la figura del batle republicà de Felanitx, Pere Oliver, a la seu de l’OCB
Dilluns que ve, dia 8 de maig, a les 20.00 hores, i convidat per l’Obra Cultural Balear, l’escriptor felanitxer Bartomeu Mestre ‘Balutxo’ oferirà una conferència il·lustrada amb més de 250 imatges, a través de les qual repassarà “la immensa i intensa biografia de Pere Oliver i Domenge (1886-1968), autor de La catalanitat de les Mallorques i batle republicà de Felanitx, defensor a ultrança de les llibertats”, amb paraules del ponenet.
La xerrada vol acostar als assistents la figura de qui fou batle de Felanitx durant la Segona República espanyola i “posarà la seva amagada biografia com un exemple de la desmemòria que, impulsada amb programes escolars fabricats des d’una cultura externa, és un gran sabotatge contra dos drets cabdals: conèixer el passat i decidir el futur”, expliquen des de l’OCB. La conferència es titularà “L’estel de la llibertat” i tendrà lloc a la seu de l’OCB Manacor (carrer de Jaume II, 15 B).
Bartomeu Mestre i Sureda va néixer a Felanitx l’any 1952. Després de fer el batxiller a Palma i estudis superiors a Barcelona, s’incorporà a la Caixa de les Balears fins a la jubilació el 2011. Entre d’altres feines, fou responsable de l’Obra Social i Cultural i Director de Recursos Humans. Va ser secretari de la Unió Obrera Balear. Políticament, milità en el PSM (1982-1987) i a ERC (1983-1995).
Ha fet teatre, ràdio i televisió. Ha col·laborat amb el Diari de Balears, amb la Premsa Forana de Mallorca i, a Vilaweb, manté la pàgina Etziba Balutxo. Ha publicat els llibres “…com un aleig enmig de la calitja” (1978), “Crònica de la Nova Cançó” (1987), “Balada d’en Guillem d’Efak” (1997 i, en segona edició, 2010), “La Identitat Reeixida” (2002) i “El darrer manuscrit” (2010). L’any 2009 coordinà la reedició de La Nostra Terra i en va ver l’estudi introductori. Amb el grup de Biel Majoral, ha escenificat la rapsòdia de Guillem d’Efak “El regne enmig del mar” (“Siau qui sou!”), enregistrada amb la Banda de Manacor. L’abril de 2013 va fer una crida a commemorar el Tricentenari de la Guerra de Submisisió (1705-1715) i els subsegüents Decrets de Nova Planta, tema sobre el qual ha fet un centenar llarg de conferències.