Skip to content

Les Beneïdes de Son Macià se celebraren ahir diumenge desafiant el mal temps

Les arrels pageses, el món rural, les feines del camp i les eines antigues varen ser ahir protagonistes de les tradicionals Beneïdes de Son Macià, que un any més es caracteritzaren per la seva autenticitat i bon humor. Desenes d’animals de tota casta, carretons i carrosses invocaren el sant i varen rebre la benedicció del capellà del nucli, Miquel Barceló. Hi va haver una gran participació i alguns dels que no havien pogut treure la carrossa a les Beneïdes de Manacor i Porto Cristo, que se suspengueren a causa del mal temps, varen aprofitar la cita macianera per fer-la lluïr. Els cavalls també varen fer acte de presència i oferiren un autèntic espectacle eqüestre.

Malgrat el ruixat inicial que va obligar a obrir tots els paraigues, centenars de persones seguiren la desfilada que va recórrer la plaça del poble, passà per davant les portes de l’església de Son Macià i seguí pels carrers dels voltants. Tampoc no hi varen faltar els dimonis i els dimonions que lluïren forques, bastons i picarols en els balls que feren durant tota la desfilada.
Els músics de la Banda de Música de Manacor varen ser els encarregats de posar la banda sonora a aquesta tradicional cita santantoniera. Les autoritats locals, encapçalades pel batle de Manacor, Pedro Rosselló; i pel delegat municipal de Son Macià, Miquel Perelló; seguiren de primera línia les Beneïdes i pogueren sentir de prop les gloses i els balls que els oferiren alguns participants.

Participació
Tot i que l’encarregat de retrasmetre les Beneïdes pels altaveus, Miquel Sureda “Guinei”, va explicar que més de 420.000 carrosses que anaven en direcció a Son Macià havien quedat aturades a les diferents carreteres que les pluges havien obligat a tallar, un total de sis carrosses participaren a les Beneïdes de Son Macià d’enguany. La majoria s’inspiraren en la pagesia, en les tasques del camp. Altres carrosses uniren els alumnes de l’escola o els socis de la tercera edat de Son Macià. I també hi hagué lloc per la sàtira i la bogeria amb la carrossa que any rere any preparen els joves del poble, que enguany recreava una arca de “no-ho-sé” vetada a polítics .
A Son Macià les carrosses no reben premis segons una classificació, sinó que tots els participants reben una botella de cava, una de mistela i un val per una ensaïmada. Tot i això el públic va aplaudir molt la carrossa titulada “Es molí dels Gambosins”, la carrossa que presentaren en Guiem des Pou i amics i també la carrossa que duia per títol “La Vinya de Sant Antoni”. En acabar les Beneïdes l’església va acollir la tradicional vetllada de ball de bot, que d’aquesta manera va poder celebrar-se sense que la pluja fos cap impediment.

Divendres que ve, dia 27 de gener, se celebrarà una de les darreres cites santantonieres de la comarca. Es tracta de la VIII trobada de dimonis que a partir de les vuit de l’horabaixa omplirà la plaça del Llop de s’Illot de dimonis i dimonions.

Back To Top
Search