Skip to content

Canvi de model energètic?

Jaume Flaquer: “Fer la passa cap a l’energia renovable només és qüestió de voluntat”

Flaquer és enginyer industrial i soci de Som Energia, una cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre. Explica que la producció d’energies renovables a les Balears no és molt elevada però, per la seva experiència, considera que es tracta d’un model que funciona, “És un món que sempre m’ha entusiasmat: fer la passa cap a l’energia renovable només és qüestió de voluntat” afirma Flaquer.L’enginyer afirma que, sobretot l’energia fotovoltàica és molt econòmica, que la tecnologia està molt avançada i que les inversions tenen rendibilitat: “És qüestió de deixar enrere un model” diu Flaquer. D’altra banda, és reticent a la construcció d megaparcs fotovoltaics perquè amb aquestes construccions suposen que la producció d’energia continuï centralitzada: “L’ideal és distribuir-les el màxim possible: tenim moltes teulades disponibles” diu Flaquer. Tot i reconèixer que aquestes construccions tenen un gran impacte visual, l’enginyer es demana fins a quin punt podria ser tolerable consentir un cert impacte visual a canvi de tenir un subministrament cent per cent renovable i evitar seguir la línia que seguim. Amb tot això, explica que la normativa actual permet la instal·lació de plaques solars a qualsevol lloc on es consumeix energia i la pots declarar d’autoconsum: “Tot i que les companyies solen posar traves, l’energia que no utilitzes es pot compensar” explica Flaquer.

Miquel Galmés: “Les instal·lacions sobre cobertes no són suficients si el que es vol és augmentar amb escreix l’energia renovable”

Galmés té una empresa amb energies renovables, actualment bàsicament fotovoltaica i treballen amb instal·lacions de dos tipus: les d’autoconsum, amb les quals cadascú es produeix la seva pròpia energia i a final de mes, es compensa amb la companyia elèctrica i les industrials, que es poden muntar sempre que no se superi la potència que es té contractada. En aquest sentit, Galmés explica que el govern ha tret diferents línies d’ajudes i que “el cost de la producció de fotovoltaica s’ha abaratit molt i és molt accessible a tothom”.
Pel que fa al debat sobre els grans parcs fotovoltaics, Galmés considera que si es vol canviar la tendència i generar la major part d’energia de manera sostenible es necessita molta potència: “Les instal·lacions sobre cobertes no són suficients si el que es vol és augmentar amb escreix l’energia renovable”. Per Galmés, el problema d’aquestes instal·lacions en rústic és que no es poden fer allà on un vol, ja que s’han d’adaptar a les xarxes elèctriques existents i això és un factor limitant. A més, Galmés diu que “s’han de tenir en compte les afectacions ambientals que aquests espais puguin tenir”. Per l’empresari, aquest debat és un tema històric i segons l’empresari “hi ha moltes finques que tenen una reducció agrícola mínima i possibilitats elèctriques: no es tracta de rebaixar una part de l’agricultura molt important sinó de fer conviure les instal·lacions amb el paisatge”. En aquest sentit considera que “en general hi ha poca cultura energètica” i defensa que “aquestes instal·lacions es fan sense formigó i amb animals que hi poden pasturar” diu Galmés.

Back To Top
Search