skip to Main Content

Caramels de botifarró

És temps de matances! …pandèmiques. Però bé, segons les disposicions de la Conselleria només hi poden anar els que hi van a fer feina. A badar a un altre lloc, venen a dir. Crec que més d’un encara donarà gràcies.

Tenc record de les matances de quan era petita, a la cotxeria de ca nostra. Un fotimer de gent i els nins badant per allà. Estones jugant, estones fent veure que érem matancers experts. El meu padrí Guillem, pagès de tota la vida, anava a matar porcs a Ca n’Avellanet en temps de matances, i també el llogaven per anar a matances particulars.

El millor moment de tot el dia? Seure, ja ben entrat el capvespre per dinar d’arròs brut i veure la perxada dels diferents tipus d’embotits que en sortien d’aquella jornada de feina.
Aquesta picada d’hivern que us duc té dos possibles farciments. Ja direu quin us ha agradat més.

Ingredients

• 1 paquet de pasta filo
• 4 o 5 botifarrons (coents o no, a gust del consumidor)
• Mantega
• 2 cullerades de mel
• 2 cebes vermelles
• 1 poma golden
• 2 cullerades de sucre

Passa a passa

1. El primer que farem serà preparar la compota i la ceba caramelitzada. Per això tallam la poma a daus i la posam en un recipient al foc amb 20 g de mantega i dues cullerades de sucre. Ho tendrem al foc fins que poguem aixafar la poma fàcilment amb una forqueta. La retiram del foc, la posam en un bol l’acabam d’aixafar deixant algun trosset més gros i ho deixam refredar.

2. Per la ceba caramelitzada, tallam la ceba en juliana i la posam en una pella amb 40 g de mantega i dues cullerades de mel. Anam amb compte que no s’aferri i quan la ceba estigui rossa la podem treure del foc, passar-la a un bol i deixar-la refredar.

3. Posam devers 100 g de mantega a fondre en el microones.

4. Treim els fulls de pasta filo de l’envàs i els deixam entre dos draps nets i humits.

5. Per acabar pelam i tallam a rodanxes els botifarrons.

6. Amb tot preparat ja podem preparar els caramels. Agafam un full de pasta filo l’untam amb un pinzell per una cara amb la mantega fusa i el tallam en 4 parts. En el centre de cada tros de full posam una rodanxa de botifarró. Sobre dos d’ells posam una culleradeta de compota de poma i en els altres dos la posam de ceba caramelitzada.

7. Un cop tenguem això preparat embolicam la pasta deixant el farcit en el centre i després donam forma als costats perquè semblin caramels. Anau amb compte en aquest pas perquè la pasta filo és elàstica, però també molt fràgil i es romp fàcilment. Ho pinzellam per sobre amb un poc més de la mantega fusa i ho posam a sobre d’un paper encerat en una palangana de forn.

8. Posam la palangana en el forn prèviament encalentit a 210º i hi deixam els caramels uns 12-15 minuts.

Els servim calents.

Back To Top
Search