Skip to content

NOTÍCIA

Com és la ciutat que volem les dones?

L’Assemblea Antipatriarcal i Dones de Llevant aposten per repensar la ciutat des d’una perspectiva de gènere i així ho han plasmat en les 67 al·legacions que han presentat al Pla General. Però, com seria la ciutat que elles proposen?

Entorn natural
Aposten per acostar a la ciutadania els paisatges dels voltants del municipi, habilitant recorreguts fins a l’ermita de Santa Llúcia o la Torre dels Enagistes, per exemple. A més consideren que cal dotar les zones verdes amb mobiliari (bancs, zones d’ombra…), il·luminació, accés per a vianants i transport públic, per a què puguin ser utilitzades per a la socialització i la cura d’infants, persones amb discapacitat i gent gran.

Centre històric i seguretat
Proposen fomentar, mitjançant mesures dissuasives (gravamen IBI) i facilitadores (normativa, agilitzar tràmits administratius per a les obres, etc.) que no hi hagi habitatges desocupats. També demanen una normativa que reguli el disseny i els usos de les plantes baixes i els portals per evitar que es generin façanes sense ulls al carrer, és a dir, que les plantes baixes siguin ocupades per aparcaments o espais abandonats, que generen una percepció d’inseguretat. També amb l’objectiu de fer la ciutat més segura remarquen la necessitat de millorar la il·luminació dels carrers. Una altra de les propostes per revitalitzar el centre passa per reduir l’índex d’ús residencial, per tal de que es puguin fer més habitatges a cada solar i fer més rendible la rehabilitació d’edificis degradats.

Patrimoni cultural
Cal treure partit al patrimoni, i per fer-ho proposen ampliar els horaris del Claustre, les torres i altres edificis històrics, i sobretot que es puguin visitar durant el cap de setmana, que és quan la gent més en pot gaudir. Els recorreguts històrics serien una altra manera de revitalitzar el patrimoni. A més d’aquestes rutes les dones en proposen també d’altres que serveixin per visualitzar les dones. I demanen que les dones siguin presents en la nomenclatura dels carrers.

Ús del sòl i petit comerç
Les feministes es decanten per distribuir les zones verdes i els equipaments de manera equitativa per tot el territori. A més aposten per fomentar el petit comerç i evitar l’obertura de grans superfícies. A més volen la supressió del polígon comercial de 2,5 km de longitud previst pel PG a la carretera de Palma.

Equipaments públics
S’oposem a la instal·lació dels equipaments públics a la perifèria. I recorden que hi ha una proposta de dur els jutjats als carrer Pilar i que també es parla de traslladar el SOIB a les foranes. Demanem prioritzar la ubicació dels equipaments al centre, aprofitant edificis en desús públics o privats (Can Bauçà, mercat de s’Antigor…)

Mobilitat
El tamany de Manacor i la seva orografia plana la fan ideal per a fomentar els desplaçaments a peu i en bicicleta. Per això proposen la creació de xarxes per a vianants que connectin els diferents espais públics, equipaments i serveis del municipi, i que en les grans artèries de la ciutat un 50% de l’espai es reservi als vianants. A més demanen que s’implanti un servei de microbús gratuït que conneti equipaments públics com les escoles, l’Hospital o el centre de salut amb tots els barris. Pel que fa als aparcaments de Na Camel·la i la plaça de Sant Jaume, volen que s’ampliï l’horari, que es mantinguin oberts tot el vespre, que es millori la vigilància i que es reservin places per a dones a prop de les sortides per garantir la seva seguretat.
Altres demandes dels col·lectius feministes són el disseny d’un programa municipal d’acollida de persones nouvingudes i el retorn de la casa d’acollida de dones víctimes de la violència masclista que fa alguns anys es va traslladar a Santa Margalida.

PUBLICITAT

Back To Top
Search