Skip to content

Concentració feminista a Manacor per exigir la protecció de les dones afganeses

El Col·lectiu de les Dones de Llevant se sumà divendres a les concentracions convocades pel Moviment Feminista de Mallorca i convocà una trobada a Manacor per reivindicar la llibertat de les dones afganeses, després que els Estats Units hagin abandonat la zona i els talibans s’hagin fet seu el territori.
Amb la presència d’un centenar de persones, les representants del grup feminista manacorí van explicar que a l’Afganistan “el 87% de les dones són analfabetes i la majoria no tenen accés a l’atenció mèdica; el 60% de les menors de 15 anys són forçades a casar-se i al voltant del 90% de les dones i nines pateixen depressió o trastorn per ansietat”. En aquest sentit, explicaven “les dades són clares i dibuixen un context de patriarcat colonialista i profundament arrelat a la barbàrie, alimentat ara per l’integrisme talibà. Tot això sense perdre de vista les causes que expliquen aquest desastre humanitari” tot fent referència “al cinisme sense embuts d’Europa i dels EUA a l’hora de combatre la vulneració de drets humans que ha augmentat exponencialment”.
Des del Col·lectiu de Dones de Llevant demanaren una resposta conjunta per part de la Unió Europea amb l’objectiu protegir els drets de les dones i permeti les i els afganesos viure dignament i en llibertat. A més, exigiren que es persegueixin els crims contra les dones, d’acord amb els principis de la justícia universal i s’elevi a la Cort Penal Internacional la denúncia pertinent perquè els seus responsables siguin jutjats.
En tercer lloc, demanaren que “el Govern espanyol que faciliti el dret a l’asil a les dones afganeses que el sol·licitin, que no les abandoni a elles ni a les seves filles i fills ni famílies que queden al país” i finalment, demanaren que s’estableixin mesures de boicot als responsables talibans perpetradors d’aquests crims i a tots els que d’alguna manera hi han participat.

Prohibicions que els talibans imposen a les dones
Durant la concentració es va llegir una llarga llista d’activitats prohibides per a les dones afganeses, entre les quals hi trobam el treball fora de les seves llars, estudiar, tancar tractes amb comerciants homes o fins i tot riure en veu alta o cantar. També existeixen moltes restriccions referents al cos i a la vestimenta com per l’exemple l’obligatorietat del burca, que les cobreix de cap a peus o la prohibició de les sabates de taló. De fet, les dones que no compleixen aquestes normes reben assots, pallisses i abusos verbals. A més a més, se’ls prohibeix l’ús de cosmètics o de roba de colors vistosos, la pràctica d’esports o les reunions amb propòsits recreatius. Aquestes són algunes de les prohibicions i càstigs que el règim talibà imposa a les dones, entre les quals també s’hi troba la lapidació pública de totes les dones que mantenguin relacions sexuals fora del matrimoni. Durant la concentració, les representants del grup feminista en varen enumerar fins a 29.

El Consell de Mallorca ofereix acollida a 16 dones afganeses amb infants
Davant de la situació que estan patint les dones afganeses i els infants actualment, el Consell de Mallorca ha ofert la possibilitat d’allotjar a 16 dones amb fills a un centre de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials. La consellera de Presidència, Teresa Suárez, assegurà la setmana passada que l’equip de govern del Consell i l’executiu balear estan coordinant les possibles actuacions per poder atendre aquestes dones, que viuen en un context de perill vital.

Back To Top
Search