Skip to content

Confitura de nispro

S’acosta l’estiu, i la primavera ja ens du les primeres fruites sucoses, dolces, a vegades un punt àcides, i compatibles amb qualsevol plat sigui dolç o salat.

Els nispros són dels primers que compareixen, entre grocs i ataronjats, depenent de la casta o de la terra, més o manco grossos… i amb pinyol! Poques cases on hi hagi nesprers on s’aprofiti tota la fruita. Per tant, aprofitar-la per fer-ne confitura o gelat, ara que arriba el bon temps, és una opció fantàstica.

Aquesta fruita és d’origen oriental. Sincerament he de dir-vos que jo no reconec una varietat d’una altra, però es veu que els d’origen japonès maduren els primers i tenen un color més tirant a groguenc, mentre que els d’origen xinès tenen els pinyols més grossos. Si algú ho sap pot aportar el seu granet d’arena a aquest escrit que serà molt ben rebut.

Tenint en compte que la pell dels nispros es lleva tota sola quan estan madurs no és gaire difícil pelar-los. No us costarà massa preparar la fruita per fer la confitura. Això sí, els pinyols són ben grossos (almanco els de ca nostra ho són) per tant per aconseguir prou fruita per fer la conserva pot resultar entretingut si més no.

Si parlam de les propietats d’aquesta fruita, els nispros són fantàstics com a depuratius, depuren el fetge, tenen sucres però omplen molt, són beneficiosos per al sistema intestinal… En fi, una meravella, excepte si heu de controlar els nivells de potassi, en aquest cas aneu amb compte. Necessitau més raons per consumir aquesta fruita?

Per donar-vos algunes idees de com consumir aquesta confitura, a part de la clàssica i típica de fer-ho amb una llesca de pa del dia se m’acudeixen algunes idees que potser us vendran de gust. Per què no fer-la acompanyar un rostit o per acabar de trempar una amanida? I què us sembla la idea de posar-la sobre unes torrades amb sobrassada o formatge tendre?

D’acord que la versió confitura, i acompanyant sobrassada o formatge no seria la millor per perdre pes, però… i el gust que passareu?

Ingredients
(per mig quilo de fruita)
1/2 kg de nispros (pelats i sense pinyols)
250 g de sucre
1/4 de tassó d’aigua
1/2 cullereta de pectina en pols (o 1/4 de poma amb pell i sense llavors)
1/4 de llimona

Pas a pas
1. Pelam els nispros i els llevam els pinyols.
2. Posam tots els ingredients en una olleta i els deixam bullir remenant contínuament perquè no s’enganxin a la base.
3. Ho deixam bullir entre 20-30 minuts, ho retiram del foc i ho deixam refredar.
4. Quan sigui fred, ho trituram fins a deixar una textura fina (llevant la llimona per fer-ho) i ho tornam posar al foc uns 20 minutets més.
5. Ho posam dins els pots, els tancam i deixam refredar el pot cap per avall, així ens estalviam haver de bullir-lo després. En aquest moment hem d’anar molt amb compte de no cremar-nos. Si no ho volem fer així esperam que refredi la confitura, l’empotam i feim bullir els pots en una olla.

Back To Top
Search