Antònia Vaquer (Portocristo, 1984) és genet amateur. També la podeu trobar al Voramar, restaurant familiar que han obert fa un any a cala Mandia. Aficionada al món del cavallisme des de petita, s’ha proclamat subcampiona del món de trot amateur després de tres jornades de competició i nou curses a Finlàndia. La setmana passada rebia un homenatge per part del Consell de Mallorca amb una placa commemorativa i també a la Gala de l’Esport de Manacor.
D’on neix aquesta passió pel món dels cavalls?
Sempre he tengut cavalls, des de petita. El meu pare sempre ha tengut cavalls i anava als trotons. Quan vaig conèixer el meu home vaig començar a menar més, a conèixer més i a experimentar més. Vaig fer la meva primera competició amb 15 anys.
Explica’ns: com va anar el mundial celebrat a Finlàndia? Si no anam malament vares tenir la primera posició molt a tocar, no?
Va ser un poc agredolç. Vaig fer segona d’un punt del guanyador. En la darrera jornada em va tocar una egua embarassada de quatre mesos i crec que això em va perjudicar. Pens que en un mundial no s’hauria de permetre perquè no et permet estar al cent per cent. Els propietaris d’aquest cavall em varen dir que el cavall era el més xerec de la competició i fins hores abans de córrer no vaig saber que estava embarassada.
Com així?
Es veu que la Federació d’allà dona uns doblers per apuntar els cavalls i no em varen deixar retirar l’egua. Aquí a Mallorca va per sorteig, però allà no vaig acabar d’aclarir com funcionava la cosa. Quan vaig arribar ja estaven els cavalls assignats i això em va perjudicar. A més, el primer dia també em varen llevar punts per dues infraccions. Sigui com sigui, ara ja no hi puc fer res.
Podries haver fet primera…
Sí. Jo vaig reclamar, però el problema és que tampoc tenia un traductor propi sinó una persona que em varen assignar. No vaig aclarir gaire la situació. Jo he revisat els vídeos i no estic d’acord amb la seva valoració. Ho trob injust, però, així i tot, no ho trob una mala experiència. Amb els cavalls que em varen tocar trob que ho vaig fer bastant bé. Ni pensava que arribaria al podi. A més, essent un campionat mixt, crec que és important haver assolit aquesta fita com a dona perquè era molt difícil d’aconseguir.
Per aquesta plata, aquesta setmana t’han fet un homenatge des del Consell de Mallorca. Com has rebut aquest reconeixement?
Per part del Consell de Mallorca i la Federació Balear de trot em varen donar una placa per donar-me l’enhorabona. Per part de l’Ajuntament de Manacor em varen donar un obsequi, però ha coincidit així perquè eren reconeixements pels mèrits de l’any passat, quan vaig quedar tercera a Noruega al Campionat Femení Europeu i també per aconseguir la fita de ser la millor amateur de les Balears.
Son moltes fites acumulades en els darrers anys: campiona de dames en el Campionat Europeu que es va celebrar a Mallorca, l’any passat també vares fer segona en un Campionat del Món a Itàlia i fa uns anys també aconseguies una quarta al Campionat Femení amateur de Bèlgica. Quins reptes competitius té al davant a partir d’ara?
Mai m’ho prenc com un repte, vaig al dia a dia. De fet, mai m’havia plantejat estar entre les millors durant un parell d’anys. És ver que he participat de moltes competicions, però pens que el fet de gaudir ha de passar per davant. Si guany, estic contenta i orgullosa, però m’ho vaig a passar bé, conèixer gent, conversar amb els companys… T’ho passes molt bé. El que més valor de tot això és el suport de la meva família: els meus pares, el meu germà… I també de les amistats, que m’han telefonat diàriament per donar-me ànims i que sempre m’han fet costat. No només és competir. A més, el meu home (Mateu Riera Bennàsser) i els meus fills també fan carreres i ara ens hem de repartir els cavalls! En tenc quatre, un és aprenent, l’altre és aleví, un està fa uns anys en minitrot i enguany la més petita també s’inicia en aquesta categoria. Els cavalls només poden córrer un pic a la setmana i això potser farà que enguany no tengui l’oportunitat d’estar entre els millors, però no em sap gens de greu. Si l’any que ve tenc l’oportunitat d’anar a un d’aquests campionats, hi aniré amb molt de gust.