skip to Main Content

Crispació a l’església: 300 persones que han acudit als dos dies d’assaig no podran entrar a les completes

Crispació màxima a l’església. Fa una estona acabava de forma accidentada el segon dia d’assaig de les completes. L’organització s’ha vist absolutament desbordada per l’assistència, entorn de les 900 persones els dos dies. Sembla que la previsió inicial que s’havia fet era a l”entorn de les 200.

Així, primer el rector i després Xavier Gelabert han explicat la situació als assistents: “Tant per al rector com per jo, i sobretot per jo, que ens ha costat quinze anys, ens ha costat esforços”, i aturava el discurs per la veu trencada per l’emoció, “ens ha costat moltes llàgrimes que aquest principi de festa desapareixia. Jo al primer assaig sabia que hi hauria molta de gent, però no ens n’imaginàvem tanta. Per desgràcia hi ha gent que no pensa igual que nosaltres. Les ordres són des del cap més alt de l’Ajuntament, que retallem tres-centes persones. La solució que hem trobat és que la gent que és més àgil, que pot aguantar una estoneta al portal major sigui triada. No és l’opció que hem triat des de l’organització de les completes. El senyor rector va oferir fins a set solucions diferents”.

Seguidament Gelabert convidava els assistents a reclamar, avui mateix, a la màxima autoritat del poble, responsabilitats per aquesta recomposició de l’aforament: “Si se li ha de reclamar alguna cosa sabeu qui és, i són les persones que no han sabut donar la cara. Almanco que avui l’alta autoritat d’aquesta gran ciutat se n’adoni del poble que té, que sap cantar i que sap lluitar i defensar la cultura. Als que no heu pogut ser triats, els vostres DNI es guardaran perquè l’any que ve tengueu prioritat per entrar”.

I acabava, enmig de les protestes dels assistents, recordant qui són les persones que han acudit als dos assajos que no podran entrar demà a completes: “Les persones que teniu el DNI que comenci per 4162, 4163 i 4169, no tendreu entrada per a enguany, però sou els qui tendreu preferència l’any que ve”.

La policia, tot i que no ha arribat a entrar dins l’església, ha hagut d’acudir al lloc dels fets perquè els ànims s’alçuraven per moments. Acabat l’assaig un grup de joves han anat a protestar davant la porta de cal batle Miquel Oliver.

El batle no assistirà a completes, “per solidaritat amb tots els que n’han quedat defora”

Mentrestant, el batle Miquel Oliver ens remetia aquest comunicat, que reproduïm de forma íntegra:

“Avui hi havia el segon assaig de completes, i que segons el rector havia comunicat qui anava als dos assajos tendria entrada garantida a les completes de demà. Quan ens vàrem veure amb Policia Local i Policia Nacional per concretar el dispositiu el rector havia dit que se guardessin 200 llocs pels que anessin als dos assajos i la resta seria entrada lliure el mateix dia 16 pel portal principal, en el portal major és on s’instal·la el dispositiu de seguretat que marca el Pla d’Emergència de l’esdeveniment. El mateix pla estableix un afortament de 1.492 persones.

El primer assaig hi varen assistir 900 persones i davant aquest fet Policia Nacional i Policia Local determinà la necessitat de fer una reunió per donar solucions. A la mateix reunió se determinà que per salvar un poc els números podrien entrar 600 persones en lloc de les 200 inicials que el rector havia demanat, (300 per cada portal) i que la resta podrien entrar pel portal major.

Segons els experts en seguretat no podien establir controls de seguretat en els portals més petits i per qüestió de seguretat n’entrarien com a molt 300 per cada portal i 900 pel portal major.

El rector ha decidit quin era el sistema pel qual no hi podrien entrar els 600, i de fet fins el darrer moment tant Policia Nacional com Policia Local no ha sabut com ho faria.

Dit això no entenc com en Xavier Gelabert ha pogut dir el que ha dit, sense saber el que havia passat en les dues reunions anteriors.

Com a mostra de suport a la gent que ha quedat fora, vos comunic que demà jo no entraré a Completes.

Les festes de Sant Antoni són les millors que tenim i fa dos anys que no les gaudim, tothom en té moltes ganes i alguns dels actes s’han saturat més enllà del estam acostumats.

Visca Manacor i visca Sant Antoni!”

Back To Top
Search