Skip to content

“‘Cuirassa Oberta’ és una oda a la resiliència”

Marilén Ribot, guanyadora del premi a la millor interpretació femenina de l’ATAPIB (Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears), ens parla del seu primer espectacle de circ en solitari.

Foto: Mai Ibargüen

Dia 4 t’entreguen el premi ATAPIB per la millor interpretació femenina. Què ens pots explicar del teu espectacle?
Sí, dia 4 de maig del 2024 es lliuraran els premis ATAPIB 2023 dins el marc del Festival Circaire a Alcúdia. Dia 6 de març em va telefonar en Pere Santandreu, president de l’Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears per donar-me la notícia; una gran sorpresa per a mi que no m’esperava, la veritat. Va aprofitar per donar-me l’enhorabona i em va dir que havia vengut a veure la mostra que havia fet del treball, el 3 de desembre al Teatre d’Artà, i que trobava que era un espectacle molt complet, ple de riscos, amb poesia visual i innovador. Estic molt agraïda i emocionada per aquest reconeixement. També molt contenta per tot el suport cultural i de residències que he tengut amb aquesta primera creació. L’espectacle combina dramatúrgia, llenguatge físic, tècniques de circ i escriptura dramàtica. M’he inventat un concepte que crec que descriu molt bé la manera de fer circ d’aquesta obra; li dic “circ emocional”.

És inevitable demanar pel títol. Per què Cuirassa Oberta.
Era el moment d’obrir-me i d’endinsar-me a dins, ben endins i treure bona part de mi cap a fora. La inspiració inicial d’aquesta creació són les ferides, que en aquest cas són personals, però com que tothom en té, esdevenen universals; i com és d’important afrontar-les en lloc d’amagar-les, per convertir, així, el dolor en bellesa. Cuirassa Oberta és una oda a la resiliència.

És el teu primer espectacle en solitari. Com ha estat aquest procés?
Ha estat bonic, dur, explosiu, amb crisis existencials enmig; de tot i molt. Pensa que des que en va sorgir la idea per escrit fins a l’estrena passen més de dos anys. He après des de zero tres noves disciplines de circ per poder expressar el que volia; he llegit llibres de superació personal i emocional, i he recordat coses de la meva vida que potser estaven un poc adormides (no totes surten, per això la idea de la trilogia Ferides); he fet recerca i investigació amb els elements elegits i també la part de producció, que no és poca cosa, com aconseguir llocs per poder provar o crear el material. Vull agrair a totes les persones que han format i formen part d’aquesta aventura, sense elles no hauria estat possible.

T’han atorgat el premi, però l’espectacle encara no s’ha estrenat. Quan el podrem veure i on?
Bé, podem dir que la mostra del Teatre d’Artà, el desembre, va ser com una petita estrena en petit comitè. Va ser una manera de tancar algunes de les parts de la creació, com són l’acompanyament i la mirada externa d’Andrea Cruz o Firenza Guidi, o la composició musical i l’espai sonor de Joana Gomila i Laia Vallès. A Mallorca hi haurà, de moment, l’oportunitat de veure’l diverses vegades. El 26 d’abril, per exemple, al Teatre d’Artà, el 3 de maig a l’Auditori d’Alcúdia, al Festival Circaire. L’estrena oficial és al Teatre Principal de Palma, que coprodueix l’espectacle, els dies 1 i 2 de juny; ja hi ha les entrades a la venda i crec que hauré de començar a prendre un poc de passiflora o flors de Bach perquè, encara que no ho paresqui, sempre em pos nerviosa. El dijous 9 de maig es podrà veure a Reus, Catalunya, al Festival Trapezi.

Què significa per a tu aquest reconeixement?
Crec que és també un reconeixement a la meva trajectòria. Fa més de 20 anys que només em dedic a les arts escèniques, concretament al circ. Per a mi el circ és la meva vida, allà on em puc expressar lliurement, sense censures, i puc connectar amb el públic a través de la interpretació i de les emocions, i provocar-li sensacions diverses que, a alguns els agradaran i a altres potser no. Per això us convid a tots i totes a venir a veure Cuirassa Oberta. Sense el públic ens n’anem tots a la merda, així que salut i cultura per tothom.

Back To Top
Search