skip to Main Content

De Manacor fins a la frontera d’Ucraïna

Aquest divendres partiran des de Mallorca sis furgonetes i un autocar cap a la frontera de Polònia i previsiblement a la d’Hongria per dur cap a l’illa aquelles persones que escapen de la guerra. Ho organitza Amador Barceló.

“És veure el que està passant a Ucraïna i no puc quedar aturat, ajudaré amb el que pugui”. Aquesta afirmació és d’Amador Barceló Sureda, qui ha organitzat una expedició per anar des de Manacor fins a les fronteres d’Ucraïna amb l’objectiu de traslladar a Mallorca aquelles persones que escapen de la guerra. També per acostar-los material sanitari i els aliments que els fan falta.

En principi, havia de ser una petita acció, diu: “Havíem de partir quatre persones i al final som un bon grup”. En aquests moments ha “aconseguit un autocar de 60 places i cinc furgonetes, que potser siguin sis”, per fer el trajecte. Els vehicles partiran “carregats de material i tornaran plens de persones”, assegura.

Quan es va posar a organitzar el viatge i els preparatius per aportar el seu gra d’arena es va topar amb l’associació poblera Per Ells, amb qui han establert una col·laboració. Aquests participaran aportant personal, també possibilitaran la recollida d’aliments i material sanitari, la qual també s’ha duit a terme a l’oficina de Figaflor a Manacor. A més a més, compta amb la solidaritat dels particulars, els bombers del Consell de Mallorca i l’empresa Transunión, que els ha facilitat l’autocar.

Tot i que Barceló estava disposat a fer-se càrrec de les despeses, part del viatge serà subvencionat per l’associació Per Ells. En vistes de l’envergadura que ha pres la iniciativa, també ha “anat a tocar portes a l’Ajuntament, a empreses i particulars”. A més, ha obert un nou compte a Colonya perquè aquelles persones que estiguin interessades puguin fer una aportació econòmica amb el concepte MallorcaxUcraïna.

Tenen calculat que el cost per cada furgoneta puja a 1.800 € a causa del combustible i els peatges a pagar durant la ruta. Al que s’hi ha de sumar l’allotjament i la manutenció de les persones ucraïneses que pugin als vehicles ja que, des d’aquest moment passen a ser “responsabilitat” seva fins a arribar a Palma.

Sis dies de trajecte

“Pel que tenim previst, agafam el vaixell fins a Barcelona, ens aturam el primer dia a Nimes, França, el segon a Nuremberg, Alemanya, i després ja arribam a la frontera”, “la idea és anar a la d’Hongria i a la de Polònia”, afirma Barceló. Arribaran de nit i deixaran el material als punts de recollida, però encara no saben on són perquè les ONG no ho publiquen per evitar saquejos.
De fet, no serà fins a l’endemà que coneixeran les persones a qui ajudaran a partir i començaran el viatge de tornada, que durarà tres dies més.

En arribar a Mallorca després de sis jornades, Amador Barceló i tota la gent que fa el viatge amb ell, acostaran les persones que fuguen de la guerra a la Creu Roja de Palma perquè “els recol·loquen a l’hotel de Bellver”, comenta. Ara bé, també s’ha de tenir en compte que “molta gent que s’ha assabentat d’això em telefona per saber si fan falta famílies per acollir menors no acompanyats.

Back To Top
Search