skip to Main Content

De Palma, Las Palmas i La Palma i el seu patrimoni històric compartit

Apunts de patrimoni. Antoni Puig

Arran de l’erupció d’un volcà a Cabeza de la Vaca a l’illa de La Palma, l’Ajuntament de Palma, a Mallorca, ha rebut diversos missatges de suport per les suposades destrosses de la catàstrofe natural. Fins i tot, alguns mitjans espanyols han posat en evidència la incultura de la població (els periodistes no deixen de ser un reflex de la societat on habiten) en termes de geografia arribant a afirmar que el batle Hilla havia visitat certes barriades de la ciutat per avaluar el mal sofert per l’erupció!
A molts habitants de les Illes Balears i Pitiüses, però especialment als originaris de l’illa de Mallorca, ens ha passat alguna vegada que hem topat amb la confusió que molts forans, habitants del continent, tenen en referència al nom de la capital de l’illa de Mallorca. La confusió més freqüent es produeix –per la importància de les dues ciutats–, entre el nom de Las Palmas, capital de l’illa de Gran Canària i el de Palma. La veritat és que sembla que no hi ha d’haver cap relació històrica entre dos punts tan distants, però la cosa és que existeix qualque petita relació directa. I és que cap a l’any 1360 uns franciscans mallorquins van construir una de les primeres torres de defensa de les Canàries, a l’illa de Gran Canaria, a prop de Las Palmas. Els monjos varen construir la torre perquè l’illa encara no era territori de la Corona Castellana (com després serien totes les illes) i per això necessitaven protecció. Una necessitat completament justificada com demostra el fet que acabaren morts i la torre enderrocada…
La història del nom de la capital de les illes, Las Palmas, és preciosa i molt il·lustrativa del seu origen, però sense tenir res a veure, recorda el nom de la nostra capital, Palma. Es veu que on hi ha la part més antiga de la ciutat canària de Las Palmas, el barri de Vegueta, hi havia un bosc de palmeres, anomenades també palmas en castellà. Quan els castellans van construir el primer fort per iniciar la conquesta de l’illa, en temps de l’Hidalgo Juan Rejón (1478), van talar quasi tot el bosc, però hi van deixar 3 palmeres,: Aquestes palmeres, «las palmas» van donar nom al fort, el «Real de las Tres Palmas», i al lloc, d’aquí el nom de la ciutat: Las Palmas. És a dir, res a veure amb el nom de Ciutat perquè Palma és un nom romà i pareix que no té res a veure amb cap arbre dels que hi havia al solar on els romans van fundar la ciutat el 123 a.n.e.
Tal vegada on sí que hi ha una relació històrica entre els noms similars és entre el de l’illa de La Palma i el de Palma. Segons una de les dues hipòtesis sobre l’origen del nom de l’illa van ser els mariners mallorquins que arribaren a les costes canàries els qui van batiar l’illa amb el nom de la seva ciutat d’origen. I és que de mallorquins n’hi varen anar molts en aquell temps a les Canàries. Fins i tot es diu erradament que totes les figueres de l’arxipèlag, tenen un origen mallorquí. Així ho recull un testimoni posterior però antic (La «Historia de la conquista de las siete islas de Gran Canaria» de Fray Juan de Abreu Galindo, del 1632) segons la qual varen ser els emigrants de Mallorca que varen sembrar les primeres figueres a l’Illa de Gran Canària.
Tanmateix, i per molt que ens faci mal a les orelles, haurem de continuar llegint dois no sols relacionant les Canàries amb el nom de Ciutat sinó també confonent aquest darrer amb el nom de l’illa de La Palma.

Back To Top
Search