Pablo Mielgo, director d’orquestra madrileny, té una missió: fer que la música estigui a l’abast de tots. De l’any 2014 ençà és director de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears: n’ha promogut el desenvolupament, ha contribuït a la millora de la qualitat dels programes i a l’augment de l’afluència de públic. L’entrevistam perquè ens parli del concert de Cap d’Any i dels projectes de l’OSIB.
Què destacaríeu del que duim de la temporada 2023-2024?
En general, la temporada ha tengut dos grans elements. Per una banda, la consolidació artística de l’orquestra amb grans solistes i grans directors, amb una programació molt ambiciosa –grans obres com la 5a simfonia de Mahler, la 15a de Shostakovich– i alhora molt oberta –amb concerts com el de Cap d’Any o la gala de Sarsuela– i amb diferents protagonistes: el violí, el piano, etc. I, per altra banda, la consolidació del projecte de l’OSIB mateixa, en general: la Petita Simfònica, l’Acadèmia i totes les iniciatives de tipus educatiu que duim a terme, perquè l’OSIB no només sigui un referent artístic, sinó també social.
En una entrevista de l’any 2017 per a aquesta revista, comentàveu que l’OSIB havia millorat qualitativament en molt poc temps i que havia recuperat l’autoestima. En quin punt es troba, ara?
Jo crec que ara es troba en un moment molt bo, tant pel que fa al públic com artísticament. I n’estic molt content. Fa uns deu anys emprenguérem un camí, en temps de la crisi, de retornar aquesta autoestima dels músics de què parles, treballàrem molt per crear un referent musical a les Illes. Ara ens trobam en aquest procés, com dic, de consolidació, que, en el món de la cultura, sempre costa un temps d’assolir. I crec que hem mantingut la qualitat, com bé ens fa saber el públic, tant per la quantitat d’entrades venudes com pels comentaris que se’ns fan.
Què ens teniu preparat per al Concert de Cap d’Any a l’Auditori de Manacor, dia 2 de gener a les 19.30?
És una aposta fantàstica, una festa musical on combinarem la tradició vienesa amb un poc de tradició d’opereta de Sarsuela i, també, algun toc de líric –qualque coseta de Puccini. Crec que és un programa que agradarà moltíssim, tant als amants dels clàssics com als qui cerquen alguna sorpresa.
Quins cicles de concerts estan prevists per a l’any que ve?
Bàsicament, les nostres temporades van de setembre a juny, és a dir que tot el que farem fins a l’estiu està presentat. Continuarem amb programació a l’Auditòrium de Palma, al Teatre Principal de Palma, al Trui Teatre, al Principal d’Inca i a l’Auditori de Manacor. També actuarem al Teatre Principal de Maó.
Teniu previst estrenar obra nova, amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears?
Sí, de fet el novembre mateix vàrem fer una estrena. I entre el nostre repertori sempre hi ha l’estrena d’obres contemporànies, tant de compositors de les Illes com de fora.
I pel que fa a la temporada 2024-2025?
Jo som molt partidari de la paraula “consolidar”, en cultura. Insistir en les coses que funcionen i, encara que es puguin oferir coses diferents, no inventar gaire, perquè el projecte continuï amb una entitat pròpia. Perquè el projecte de l’OSIB, malgrat que sembli més antic, només té 35 anys! Tenim molt de camí per a recórrer i molt de repertori per a oferir.
Com està anant l’experiència d’obertura cap a les altres illes Balears?
Estam molt contents que, en general, el nostre públic creixi. I no només públic estranger, sinó també local. Menorca, per exemple, té un públic molt fidel i sempre funciona molt bé el que hi programam, sobretot de líric. A Eivissa, hem hagut de fer-hi més feina, crec que també per qüestions demogràfiques: és una illa que es mou molt més a l’estiu que a l’hivern. I a Formentera, les limitacions d’espais que tenim fa que just hi puguem fer una o dues activitats a l’any, perquè també és complicat logísticament.
Quins reptes teniu per endavant?
El principal repte és acabar la nostra seu, La Caixa de Música, que crec que podrà estar llesta per a l’any que ve. El fet de tenir una seu ens obrirà moltíssimes possibilitats de programació, d’acollir col·lectius i artistes, d’ampliar la nostra oferta infantil i familiar, etc.