skip to Main Content

Dificultats per finançar la compra i dificultats per llogar

Margalida Cortès: “Avui no hi ha res per llogar”

Margalida Cortès, persona vinculada des de sempre a l’atenció social i bona coneixedora de les vicissituds que passen les persones amb més dificultats econòmiques, ens diu que a Manacor, avui “és més bo de fer comprar, perquè per llogar no hi ha res”. Li demanam que compari la situació amb el que passava fa deu anys. Diu: “Era més bo de fer comprar fa deu anys, per mor dels prèstecs i les hipoteques, la gent no té doblers per comprar segons què. Llogar, com t’he dit, no és que abans fos més bo de fer o més mal de fer, és que, avui, no hi ha res.” I li demanam que vagi encara més enrere, fa vint anys. Diu: “Per exemple, quan jo tenia cinquanta anys, ara en tenc setanta, les coses eren més senzilles; la gent guanyava doblers, no pagava tants d’imposts, vívíem més bé. No sé com t’ho he de dir, hi havia més màniga ampla en tot, la cosa no era tan severa. Fèiem molta feina, sí, però en trèiem un profit diferent.” Margalida creu que, avui, la gent amb pocs recursos econòmics “ho passa molt malament, el recurs que troba és compartir habitatge, però moltes vegades, si una parella d’amics comparteix pis, i llavors un dels dos perd la feina, la cosa acaba malament. És complicada aquesta sortida, però és l’única que tenen.” I afegeix: “En aquests moments hi ha gent que necessita trobar un pis amb urgència. I no hi ha res per llogar. I això que pisos buits n’hi ha una barbaritat.”

Joana Gelabert: “Avui en dia és molt difícil aconseguir finançament”

Joana Gelabert és arquitecta i treballa a Contrafort Arquitectura. Ens explica: “Ara mateix és més fàcil trobar un habitatge per comprar que per llogar. El mercat de lloguer està tot ocupat; perquè avui en dia la gent té menys recursos econòmics i té difícil accés a finançament per part dels bancs, de manera que ha d’optar pel lloguer.” Quan gira la vista enrere, diu: “Fa deu anys ens trobàvem en el punt més àlgid de la bombolla immobiliària i els preus estaven disparadíssims, sobretot pel que fa a compra d’habitatge. A partir d’aquell moment va començar la crisi i amb ella els preus van minvar molt, de fa un parell d’anys cap aquí pareix que el sector està començant a remuntar. Per tant, podríem dir que ara és més barat que fa 10 anys comprar habitatge, però això no vol dir que sigui més fàcil, ja que com hem dit abans ara és més difícil obtenir finançament per una compra i la gent té menys poder adquisitiu.” En canvi, de fa 20 anys, diu: “Els preus, tant de lloguer com de compra, eren molt més econòmics; no havíem entrat encara en la bombolla immobiliària. La gent tenia més poder adquisitiu i podia accedir més fàcilment a lloguer i a compra.” La gent amb pocs recursos econòmics, segons ella, té dificultats per accedir a l’habitatge “tant pel que fa a lloguer com a compra. A compra, com hem dit, perquè difícilment aconseguiran finançament, i a lloguer perquè ara mateix tot està llogat; per tant és difícil trobar habitatge de lloguer i que sigui econòmicament viable per a ells.”

Maria Pinya: “Els bancs tornen a finançar però amb un criteri de risc més estricte”

Maria Pinya és la directora a les Balears de Triodos, una entitat bancària atípica i amb actituds més amables envers els seus clients que no les de la banca convencional. Pinya afirma que “els ciutadans accedeixen avui al crèdit amb una certa normalitat, si agafam com a referència el que va passar després de la bombolla immobiliària i no el que passava abans”. A aquesta normalitat, puntualitza Piya, s’hi arriba amb els criteris que “no és obligatori tenir un habitatge en propietat o que per poder-lo comprar has de tenir un mínim estalviat”. La directora de Triodos recorda que antigament “els bancs finançaven el cent per cent de les despeses que genera la compra d’un habitatge, inclosos tots els imposts”.

Avui, explica Pinya, “els bancs tornen a finançar però amb un criteri de risc bastant més estricte: les despeses d’impost de transmissions ja es dóna per suposat que ho ha de posar el comprador”.

Així, diu, “ara és més fàcil que fa dos anys o tres. A banda de fer que el comprador posi alguna part dels seus estalvis en la compra, també es mira la capacitat de pagament, derivada d’una bona estabilitat laboral”.

Per a Maria Pinya, hi ha un cert relaxament a l’hora de concedir crèdits, perquè el tipus d’interès torna a estar molt baix, “i això és un regal enverinat. Si el tipus d’interès puja de forma sobtada, les famílies que s’hauran endeutat ho tornaran a passar malament”.

Finalment, Pinya recorda que “el preu de l’habitatge a Mallorcas està un cinquanta per cent més amunt que el de la Península. Només ens superen Madrid i Barcelona”.

Back To Top
Search