L'empresari i polític Joan March i Ordines va ser un dels màxims exponents d'aquesta activitat, potenciant-la al seu poble natal per estendre-la fins al Llevant El contraban va marcar el…

“Només ens dedicam a la compravenda, perquè el lloguer a Manacor està desbordat”
“Dedicam el cent per cent del negoci a la compravenda, perquè el lloguer a Manacor avui està desbordat”. Així s’expressa Juan Rodríguez, director de l’agència immobiliària Riera∞Graf. “Avui llogar un pis normalet a Manacor pot valer 750 euros”. Rodríguez recorda que els tipus d’interès tornen a estar molt baixos i per això ara la gent “s’anima a comprar”. El centre de tecnificació de Rafel Nadal, els grans centres comercials com Lidl, o el nou Mercadona que ha d’obrir, han duit molta de gent a Manacor, “que creix massa per al mateix estoc d’habitatges”. Hi ha, per a Rodríguez, “una mala relació entre la quantitat de població que vol viure a Manacor i la quantitat d’habitatges que hi ha”.
Els preus, davant tanta de demanda, han pujat. Un pis de segona mà, fa quatre anys, “es venia per 40.000 o 50.000 euros. Avui no baixa dels 80.000”, diu. El preu del metre quadrat per als habitatges de segona mà, supera els 700 euros per metre quadrat. Mentre que si l’habitatge és nou, s’enfila fins als 1.500.
I tanmateix, als promotors no els surten els números i són escassíssimes les promocions noves de pisos i cases. Ni tan sols les que quedaren aturades durant la crisi es recuperen.
En el millor dels casos, atesa la puja de preus, els promotors construeixen pisos petits, “per fer-los més assequibles”.
Un altre fet que pot venir de nou és la venda de cases velles, que fins l’any passat va funcionar i que ara “s’ha estancat”. La gent apostava “per la reforma de cases antigues, però ara ja no en queden”.
Rodríguez recorda que “tenim tres vegades més compradors que no oferta”. A la comarca disposen de 2.000 propietats per oferir, per a prop de 6.000 demandants. El problema s’agreuja si parlam de Manacor: 637 propietats oferides per 2.926 demandes. A tot això s’hi ha d’afegir que hi ha poquíssims solars buits.
I és que Manacor és un cas especial: “És el centre de la comarca. Antigament no agradava als alemanys, però ara ells també cerquen aquí. Moltíssimes cases velles del redol de la plaça de Sant Jaume s’han venut a alemanys”. Manacor, diu Rodríguez, avui “es cotitza més, perquè es veu com un lloc diferent, amb bones solucions quant a ocupació laboral, amb tots els serveis a mà, amb la llibertat que et dóna tenir tren fins a Palma, i amb unes festes que són molt ben valorades”.