Skip to content

El batle es compromet davant més de cent veïnats a intentar que la nova mesquita no es construesqui a Fartàritx

Miquel Oliver ha assumit el compromís de fer el possible, com a batle, perquè la nova mesquita no es construesqui al solar de l’antiga fàbrica de productes carnis Procam a la barriada de Fartàritx.

Ho va fer a la reunió que va mantenir amb més de cent veïnats de la pintoresca barriada manacorina d’allà deçà el torrent.

L’escenificació de la cosa també ho va ser, pintoresca. Potser en previsió de l’assistència massiva, el batle va determinar que la trobada tengués lloc a l’església del Convent, en comptes de fer-ho a la sala de plens, en una decisió que segurament amaga més símbols dels que podríem pensar.

En primer instància, els representants dels veïnats llegiren el manifest que duien preparat, i que podeu llegir íntegrament al peu d’aquesta notícia.  “No estam en desacord amb aquest centre perquè sigui de
culte, sinó que la nostra preocupació rau en la transformació que patiria el barri, ja què parlem d’un
edifici que pels seus usos admetrà un aforament d’unes 1.500 persones amb un fluxe diari
constant”, digueren, i recalcaren encara que “la barriada de Fartàritx aposta per la multiculturalitat i la
immersió cultural i lingüística, així com ha estat fins ara, sense cap tipus de conflicte”.

Els veïns demanen que “encara que la construcció sigui legal, es faci amb un estudi previ de viabilitat
sobre el projecte” i alerten que la zona que té molta pressió d’infraestructures com ara “el supermercat Mercadona, la Comissaria de Policia Nacional, l’Escola de Música, l’associació de salut mental Estel de Llevant, les aturades d’autobús, l’Escola Balear de Turisme, la clínica Làser Clinic, l’empresa municipal SAM i molts d’altres comerços” i alertaren dels problemes d’aparcament que ara ja pateixen.

Els veïnats acabaren demanant transparència (“que es faci públic l’expedient de construcció en relació a aquest solar”), un estudi de viabilitat i que es valori la possibilitat de facilitar una altra ubicació que compleixi amb les característiques que necessita una construcció d’aquest tipus, tenint en compte l’aforament”.

Els veïnats també demanaren responsabilitat als partits polítics i que “actuïn de manera proactiva mantenint conversacions amb la comunitat musulmana, amb l’equip de govern i amb tots els residents de Fartàritx i així fer-los entendre que la millor situació per un edifici tan complexe pel seu tamany i ús és fora del nucli
urbà”.

Finalment, rebutjaren qualsevol intent de “cobrir aquesta iniciativa amb l’ombra del racisme” apel·lant a “una estrofa d’un poema d’un migrant molt admirat i respectat per tots nosaltres, el gran Guillem d’Efak”.

L’estrofa deia: “El vell regne de Mallorques / mai no ens el faran bocins, / per això la Història crida: / Siau qui sou, mallorquins!”

A l’hora de predicar davant els assistents, el batle agafà el micròfon del temple i des de la part central s’adreçà als parroquians fartaritxols. En la primera part de la seva al·locució dissertà sobre les possibilitats o no de variar la ubicació que sembla que podria tenir la nova mesquita manacorin, i les dificultats d’actuar urbanísticament sobre un projecte que s’ajusti a la legalitat. A les preguntes dels assistents, demostrà també que tenia coneixements sobre altres solars que poguessin albergar la nova infraestructura i que s’havia informat sobre la qüestió, alhora que apuntava els inconvenients que també podien tenir altres indrets.

El batle es va comprometre a conciliar i intermediar entre les parts, sabent que no estava en disposició de confirmar res, atès que hi ha tres parts implicades, que són els veïnats de la barriada, la comunitat musulmana i l’Ajuntament.

Hem de tenir una mica de paciencia i veure cap a on pren la cosa…esperança i confiança en la seva paraula–Finalment, assumí el compromís, davant els veïnats fartaritxols, i “com a batle”, de fer el possible perquè la nova mesquita no s’ubiqui finalment en aquesta barriada manacorina. Un anunci que va ser rebut amb unes sonores mamballetes per part dels fartaritxols.

Manifest del Barri de Fartàritx

Back To Top
Search