Skip to content

NOTÍCIA

El casal de Can Ferrer Massanet es convertirà en pisos de luxe, però conservarà tots els elements patrimonials

Un dels casals més monumentals de la plaça de Ses Verdures i també de Manacor ha canviat de mans. Es tracta de Can Ferrer Massanet, que va ser residència del tenor Àngel Massanet (1864-1908) i li va donar el seu aspecte senyorial. Un inversor alemany l’ha comprat amb l’objectiu “d’establir-hi la seva residència a la planta noble, convertir la resta d’espais en més habitatges i fer una piscina al corral”, explica el darrer propietari manacorí del casal, Antoni Ferrer.

Segons Ferrer “el debat sobre les possibles restriccions a la venda d’habitatges a no residents, ha accelerat el procés de compra, que en un principi s’havia de materialitzar el mes d’abril”. L’objectiu dels nous propietaris és mantenir l’ús residencial a l’edifici, però dividir-lo horitzontalment perquè siguin diverses famílies les que hi puguin viure. El projecte arquitectònic que ho ha de fer possible “està en mas de Feliu Buades, que coneix bé l’arquitectura mallorquina i que té experiència en la rehabilitació d’edificis patrimonials”, afegeix Antoni Ferrer.

Amb tot, l’antic propietari de Can Ferrer Massanet no amaga la seva decepció. “L’Ajuntament ha perdut l’oportunitat de convertir en públic aquest edifici, n’hem parlat amb batles de tots els colors, però en els darrers 10 anys cap batle ni batlessa ha fet la passa tot i que sempre hem deixat clar que hi posaríem totes les facilitats”, lamenta.

Catalogat i protegit
Can Ferrer Massanet és un edifici catalogat i que forma part del Bé d’Interès Cultural (BIC) del Centre Històric de Manacor. “El seu grau de protecció obliga a respectar i a restaurar tota la façana i a no canviar els volums”, explica la tècnica de Patrimoni de l’Ajuntament de Manacor, Magdalena Salas. Això significa que la façana i l’aspecte exterior de l’edifici no es podrà tocar. Els nous propietaris no podran eliminar ni afegir res a allò que hi ha construït. De fet, el Pla General i el Catàleg de Patrimoni de Manacor obliguen a “restaurar, conservar, consolidar, rehabilitar, reestructurar i reconstruir tots els elements originals que estiguin degradats”, afegeix Salas.

A l’interior de l’edifici s’hi conserven grafits medievals, papers pintats modernistes i de motius orientals, portes escultòriques amb motius musicals, xemeneies senyorials, paviments de marbre. Tots aquests elements no figuren en el Catàleg de Patrimoni “però quan els propietaris entrin el projecte a l’Ajuntament els tècnics municipals i els del departament de Patrimoni del Consell haurem d’inspeccionar aquests elements i informar sobre allò que s’haurà de conservar obligatòriament”, concreta Salas. A més, com que el casal està dins el BIC del centre històric, “tota l’obra haurà de tenir seguiment arqueològic, aquell és el nucli original de Manacor i durant les excavacions podrien aparèixer troballes”, conclou Salas.

PUBLICITAT

Back To Top
Search