Skip to content

El Consell anuncia l’ampliació del pas del torrent per davall la variant, una obra prioritària per evitar noves inundacions

Els ponts que deixen passar l’aigua del torrent de ses Planes per davall la carretera que fa de ronda de circumval·lació a Sant Llorenç són massa petits. A més, varen ser els causants de les inundacions que varen omplir de fang i de dol tot el poble ara fa cinc anys. Així ho va determinar el Grup d’Investigació de Climatologia, Hidrologia, Riscos Naturals i Territori de la Universitat.
El grup va redactar l’informe Anàlisi de la torrentada del 9 d’octubre en el nucli urbà de Sant Llorenç i propostes d’actuació, en què es va posar damunt la taula la necessitat de dur endavant una obra de drenatge transversal a la variant i a la rotonda de Sant Llorenç. Aquests ponts es varen definir com a “punts negres amb incidència crítica” respecte a les inundacions.

Quatre anys d’espera
L’Ajuntament va elaborar el primer projecte per ampliar els ponts i el Consell el va modificar i va posar en marxa la seva tramitació el 2020. Durant prop de quatre anys ha passat els informes pertinents i s’ha modificat diverses vegades més, seguint les indicacions de la Direcció General de Recursos Hídrics. Fa poques setmanes el projecte per ampliar els ponts de davall la variant ha obtingut el vistiplau final de Recursos Hídrics. Però encara queden passes per fer. El personal tècnic de Carreteres ha de validar el projecte i el Consell l’ha d’aprovar. Després començarà el procés d’expropiacions, exposicions públiques i licitació de les obres, “que comportarà una tramitació llarga”, asseguren des del Consell.
Té un pressupost aproximat de 5 milions d’euros i consisteix a incrementar la capacitat hidràulica de l’obra de drenatge existent al torrent de ses Planes, el que va causar les inundacions de l’octubre de 2018. En concret, les canonades per on transita el cabal d’aigua passaran de quatre a deu, el que significa multiplicar per cinc la capacitat hidràulica. D’aquesta manera, es donarà pas al cabal a partir d’una estimació de les pluges més fortes caigudes a la zona els darrers 500 anys. També es modifica la rotonda per evitar que faci de barrera de l’aigua. La construcció actual va actuar de presa durant la torrentada del 9 d’octubre de 2018 i va desviar el cabal de la torrentada cap al nucli urbà, segons els tècnics i especialistes que varen analitzar les causes del desastre.

Les obres no seran imminents
El president del Consell, el popular Llorenç Galmés ha presentat el projecte a Sant Llorenç i ha assumit que encara falten passes importants perquè puguin començar les obres. “Sabíem que aquesta obra era prioritària, que estava bloquejada des de feia massa anys i hem desbloquejat la tramitació del projecte que, dins l’any que ve, es licitarà i esperam que les obres puguin començar al més aviat possible, malgrat que és un projecte de tramitació llarga, que durarà més de mig any”, assegurà Galmés.

Back To Top
Search