El fotògraf Joan Forteza (Manacor, 1960) inaugura al seu estudi-galeria l’exposició “Temporada Baixa”, un projecte que va començar fa 8 anys amb un recorregut de diferents indrets turístics de tota l’illa, des de la costa de Llevant fins a Magaluf, que en temporada baixa s’umplen de buidor i estatisme. Una exposició que va inaugurar per primera vegada a la Biennal Fotogràfica d’Olot d’enguany i que ara es podrà veure per primera vegada a Mallorca: un conjunt de 22 imatges que ompliran a partir d’aquest divendres l’espai creatiu de l’artista, al carrer de Conilles de Manacor.
L’any 2010 va començar a fer fotografies dels búnquers del Trenc i li va cridar l’atenció un conegut bar damunt la platja que estava tancat, perquè era l’hivern. La imatge el va impactar i això el va dur a fer-ne algunes més. Ho va deixar estar, en tancar aquell projecte, però uns anys més tard, l’any 2016, passejant per Sa Coma, una altra imatge el va colpir: un expositor de publicitat, d’aquests on es solen introduir grans vinils comercials. En aquest cas, aquest expositor està cobert amb una tela de plàstic verda, rompuda, que voleiava. “La costa està plena d’aquestes imatges d’abandonament, amb edificis tancats, deshabitats i embolicats de plàstic, cadires acaramullades en terrasses brutes i desertes… Això em va dur a iniciar aquest projecte” explica Forteza, que a més, confessa que sempre s’ha sentit atret pels espais abandonats.
Tot plegat, té per ell un encant màgic perquè aquests espais buits, abandonats i ignorats “et conten el que hi havia, però ja no hi és, són no-llocs, llocs on la gent hi està de pas”. És també, una manera d’obrir la porta a la reflexió de l’espectador: “Jo no reivindic res. Mostr el que he vist i pos les imatges a l’abast d’aquelles persones que les vulguin mirar i després, que cadascú tregui les seves conclusions”.
Més enllà del concepte lligat al monocultiu turístic, el fotògraf explica que “a través d’aquestes fotografies, no només vull mostrar la temporada baixa purament turística sinó també la social o humana: crec que en aquest sentit vivim una temporada encara més baixa que la del turisme”.
“El procés sempre és el mateix: descartar i seleccionar. No totes les fotos són bones, però a vegades poden tornar a tenir una segona vida i encaixar en altres contextos”. Forteza no parla de retoc digital, però sí de reenquadraments de la mirada perquè “el moment del clic és un però quan revises aquestes imatges, un mateix i tot el que t’envolta ha evolucionat”.
La inauguració serà divendres 25 d’octubre a partir de les 19 h i es podrà veure els capvespres, entre les 17 i les 19 h fins a final d’any o principis de 2025. Una sèrie de fotografies que, afirma, no són un “projecte tancat, ja que és inevitable que segons les necessitats del moment es facin canvis substancials al territori i a la nostra manera de viure”.
Aquest projecte, que és viu, també es va presentar en format llibre en una primera edició de petita tirada, ja esgotada i que ara es torna a reimprimir. En el format llibre, hi ha una selecció d’una vuitantena d’imatges d’aquest mateix projecte i explica que “podria fer un parell de llibres més” perquè de fotos, durant gairebé una dècada, en té a voler. El llibre es presentarà a la llibreria Babel de Palma el proper dia 14 de novembre.
.