skip to Main Content

El futbol femení torna a Manacor després de més de deu anys sense equips

El futbol femení recupera les forces a Manacor, amb un nou equip que jugarà a la Lliga Autonòmica. El club posa l’esperança en la creació de base femenina en els pròxims anys, tot i que encara cerca espònsors per patrocinar l’equip. Una quinzena de dones de la comarca de Llevant defensaran els colors del club manacorí en una competició que comença el pròxim 13 d’octubre a les 12.45 h a Na Capellera contra el PE Sant Jordi.

Aina, Babi, Hadil, Jessica, Kerli, Lorena, Maria Antònia, Marga, Maria, Matina, Morena, Natàlia, Núria, Verónica, Victòria, Antònia i Sofia són els noms de les 17 jugadores que conformen el nou equip femení del Manacor, una plantilla diversa, d’entre 15 i 30 anys sota la direcció de Juan Manuel Porto.
L’any 2007 fou la darrera vegada que el Manacor va comptar amb una plantilla femenina que tot i jugar en categories altes, va desaparèixer després de dues temporades. 12 anys després, i ja amb alguna nina que forma part dels equips de base, l’objectiu de recuperar l’equip femení s’ha fet realitat. “L’any passat, amb la nova directiva, ja ho vàrem intentar però tot i els esforços, no va ser possible” explica el coordinador del club, Llorenç Mesquida mentre afegeix que volien que tornés el futbol femení a Manacor i per això enguany es van posar en contacte amb la Federació perquè els donés suport en la recerca i també han rebut l’ajuda de diferents persones a títol individual. “Finalment hem aconseguit reunir totes aquestes al·lotes per fer un equip i la idea és intentar que més nines de Manacor i de la comarca de Llevant s’apuntin i intentar crear equips només femenins de categories inferiors en les pròximes temporades” afirma Mesquida. L’objectiu principal és donar a conèixer “que el futbol femení hi torna a ser” a través d’aquest equip femení amateur i a partir d’això poder cridar l’atenció de nines més petites “perquè vegin que elles també poden jugar a futbol” argumenta el coordinador mentre afegeix que “el futbol mai ha estat un esport només d’homes: les nines han de veure que si poden jugar a bàsquet o a volei, amb el futbol és exactament igual” afirma Mesquida.
14 equips conformen la Lliga Autonòmica de la qual formen part,
entre els quals hi ha els destacats Collerense i el Son Sardina, equips amb un cert recorregut dins del futbol femení balear. El Manacor disputarà el seu primer partit de lliga dia 13 d’octubre i tot i que han fet alguns partits amistosos, la plantilla encara no estava completa i no han començat amb gaire bons resultats. Segons Mesquida, però encara falten tres setmanes per començar i durant aquest temps s’ha de fer feina de consolidació remarcant que “el més important és que gaudeixin de la temporada i que hi hagi bon ambient, tot i que sabem que no serà un any fàcil”.

Marga Barceló, jove estudiant de 20 anys i capitana de l’equip, es mostra expectant per l’inici d’aquesta nova temporada. “Al principi érem cinc persones entrenant i a poc a poc ha anat creixent” comenta la capitana mentre afegeix que els dos primers amistosos han estat difícils perquè encara no comptaven amb la plantilla al complet i a tot plegat se li ha sumat algunes lesions. Així i tot, es mostra esperançada per tirar el projecte endavant: “Els homes se’n van a qualsevol banda i poden jugar a futbol però nosaltres tenim més dificultats i ens ho hem de treballar: no hi ha equips femenins per triar i això ens fa creure en l’equip i voler tirar-lo endavant” afirma Barceló mentre afegeix que espera que vagi bé perquè creu que tenen un bon equip “que aprèn ràpidament” i també un bon entrenador, compromès amb l’equip i que les ajuda a millorar. “Així i tot, si ha de ser un any difícil i hem de perdre, aguantarem” afirma Barceló.
D’altra banda, explica que hi ha diversos factors que expliquen la manca d’equips de futbol femenins. D’una banda, es refereix a la manca de nines joves que vulguin jugar a futbol: “De petites ja no s’han animat a provar-ho i de més grans, per molt que els hi agradi, ja no s’atreveixen a fer-ho”. Així mateix, considera que, tot i que de cada vegada passa manco, encara hi ha una certa creença de què aquest esport no és per les nines: “Encara pesen certs estigmes però crec que de cada pic això va a manco… Jo recoman a tota la gent que generalitza i encasella les dones futbolistes que vagin a veure un partit de futbol femení” afirma l’actual capitana del Manacor. A més, Barceló explica que, segons la seva experiència, al futbol femení mai se li ha donat la mateixa importància que al masculí i a hores d’ara encara costa que rebi el mateix suport: “Moltes vegades m’he trobat en la situació de què posin qualsevol entrenador o preparador físic, gent que no li posa ganes ni il·lusió i els equips acaben fracassant per això” afirma Barceló.
El cert és que actualment vivim un auge del futbol femení a escala mundial i segons Barceló és deu al fet que “les dones ens hem fet escoltar més”. “Al món de l’esport sempre s’ha vist el masclisme i la infravaloració de la dona i ara es comença a veure de manera diferent” comenta la capitana mentre afegeix que “el futbol femení té espectacle, tècnica i bones jugadores, amb la mateixa qualitat que la de qualsevol esportista home”. En aquest sentit, Barceló considera que no té cap lògica que els mitjans de comunicació facin major cobertura del futbol masculí: “És molt trist, per exemple, que el Mundial o la Champions masculina tengui més repercussió… És el mateix, el futbol és ben igual, sigui masculí o femení, a més aquestes són competicions d’alt nivell i això no ho fa qualsevol” diu Barceló. D’altra banda, Barceló es refereix a la importància de crear referents i visibilitzar l’esport femení: “Com més visibilització tengui, més dones i nines s’hi apuntaran” afirmà la capitana. Així mateix, recorda que de petita no tenia referents dins del futbol femení i que ara sí que pot fixar-se en certes figures com Amanda Sampedro o la mallorquina Virgínia Torrecilla.

Back To Top
Search