Skip to content

El nou fenòmen musical de moda a Barcelona: la Listening Party

Durant la dècada passada, Tim Burgess –cantant de The Charlatans– va començar a plantejar la possibilitat d’explicar als fans quina era la història darrera dels discs del seu grup. Què passava en el procés de producció d’un llargadurada podia suscitar interès i, per tant, per què no treure’n profit? I, d’aquí, va néixer la Listening Party. “Escolta el disc abans que surti” i “vine a descobrir-ne les curiositats” és la proposta de The Charlatans, que es va estendre i va arribar al seu moment àlgid just després de la Pandèmia: es continuaven publicant discs, però no es podien escoltar els músics en directe. Així, Paul McCartney, quan acabava de llançar McCartney III (2020) i per connectar amb els seus fans, va decidir fer un directe a Twitter escoltant les cançons i compartint les seves experiències de cada pista.
De totes maneres, el més addicte a la Listening Party és el raper Kanye West, que, seguint el patró estricte d’aquestes escoltes, no canta res i només reprodueix el disc en qüestió. Així i tot, organitza esdeveniments amb milers de persones i cada vegada se supera amb les seves performances. La seva Listening Party més famosa fou una de les que organitzà per a Donda (2021), en què en una mateixa nit es va calar foc a ell mateix i va recrear el seu casament amb Kim Kardashian.
Més a prop de ca nostra també trobam escoltes de disc i de cada vegada són més comunes. Al circuit actual de la música en català se succeeixen aquestes trobades sempre que un grup o artista publica un llargadurada. Al panorama de Barcelona, aquestes festes han derivat a convidar els amics, família i altres músics de l’escena a escoltar un nou disc pocs dies abans del seu llançament. És una experiència en exclusiva que es regala als assistents i que, moltes vegades, va acompanyada d’una explicació detallada de cada pista amb anècdotes i vivències que han conduït l’artista a escriure-les. Per acabar, es canten un parell de cançons en primícia. A més, moltes vegades s’alliberen invitacions per als fans per assistir-hi i conèixer els músics o, fins i tot, l’entrada és lliure fins a esgotar localitats.
És cert que ha estat després de l’estiu quan s’ha començat a sentir més això de les Listening Parties i ja el setembre de 2023 Maria Hein presentava Tot allò que no sap ningú (2023) a l’Heliogàbal de Gràcia. L’Espai Mallorca s’ha sumat a la moda de les escoltes de disc i es va estrenar l’octubre amb la de Retirada a Temps (2023) de Reïna. Els manacorins optaren per un format poc parlat amb una breu explicació a l’inici de la trobada, la interpretació de dues cançons en directe i l’escolta seguida de tot el disc, acabant fent cerveses a l’Espai, parlant amb els seus oients i celebrant el llançament.
Però és que cada conjunt escull el seu format de Listening Party i el màxim exemple d’això va tenir lloc el 13 de febrer. El dia dels enamorats fou la data escollida pel manacorí Plan-ET i la sabadellenca Vennus per publicar nova música: el disc Amor Blindat (2024) i l’EP POST-MULLET (2024), respectivament. Per això, el dia anterior coincidiren les celebracions de la Listening Party de Plan-ET a l’Espai i la de Vennus a l’Heliogàbal. Amb un estil més “punkie”, el productor manacorí va cantar les noves lletres cridant amb autotune damunt el subwoofer, va fer ballar un Espai Mallorca que no havia estat mai tan ple i va signar uns prints de la portada de Joan Rubert a tots els fans. Uns carrers més amunt, la cantant Vennus va retre homenatge al títol del seu nou EP (i a la gira consecutiva Post-mullet era) tallant-se els cabells en directe deixant enrere l’antic pentinat.
El passat març a l’Heliogàbal, Maria Jaume va presentar Nostàlgia Airlines (2024) amb la comunicadora Júlia Mérida i, gràcies a unes peguntes ben apuntades, ens vàrem assabentar d’anècdotes divertides de l’artista. Per exemple, “Bajo el cielo de Palma” –cançó que fa de nexe entre “Cala Rajada 1964” i l’“Hoteles, sol y playa” amb Pau Debon– és cantada pel mateix padrí de la lloritana. Per tant, el que està clar és que la Listening Party neix perquè els artistes de moda saben que conèixer les seves curiositats ens interessa i, com hem vist, a les escoltes de disc sempre hi descobrirem en exclusiva les experiències que han viscut durant la producció d’aquesta nova música.
Back To Top
Search