Skip to content

“Hem decidit fer un llibre d’articles, perquè havia de ser plural, com el projecte de l’Espai Mallorca mateix”

Margalida Galmés (Vilafranca, 1999) és historiadora de l’art, gestora cultural i col·laboradora habitual d’aquesta casa. L’entrevistam perquè ens conti com ha estat el procés de coordinar el llibre commemoratiu 25 anys d’Espai Mallorca: trama i ordit (Saïm Edicions) i quin és el futur d’aquest emblemàtic oasi illenc dins Barcelona.

Com va sorgir la idea de confegir aquesta obra commemorativa?
El 30 de setembre de l’any passat, vaig organitzar, com a gestora cultural, el 25è aniversari de l’Espai Mallorca. Hi vàrem fer diverses taules rodones, actuacions musicals, xerrades… I, a part d’això, vàrem convidar totes les persones que, durant aquests anys, havien estat rellevants per a l’Espai: gestors, directors, voluntaris, etc. I va ser una trobada emotiva, perquè hi havia molta gent que feia anys que no se veien, d’altres que no se coneixien entre ells, i tot això me va emocionar un poc. I vaig pensar que valia la pena fer qualque cosa més permanent, perquè quedàs constància d’aquesta feina feta. I en Sebastià Portell un dia, a un acte, va dir: “De l’Espai Mallorca, se’n podria fer un llibre”. I ja vaig quedar amb aquesta idea al cap! I me vaig reunir amb en Tolo de l’editorial Saïm i ens vàrem posar a fer feina.

Què s’hi explica i com?
És un llibre d’articles, perquè trobava que tenia més interès que tothom que ha participat de l’Espai pogués aportar la seva perspectiva. Havia de ser plural, com el projecte mateix. Hi ha 25 articles escrits per 27 autors. Alguns tracten una època concreta, d’altres se centren més en experiències personals, en una secció concreta de l’Espai, hi ha un poc de tot!

Quins articulistes destacaries? N’hi ha qualcun que t’hagi fet especial il·lusió?
El pròleg, l’ha fet en Sebastià Portell. I me fa especial il·lusió perquè, amb aquesta frase que ni se’n recorda que va dir, comença un poc el projecte del llibre. Un que me va sorprendre és el d’en Toni Perelló, que parla sobre com el bar, a l’Espai Mallorca, també és una eina cultural. Me va emocionar perquè explica l’Espai des de la perspectiva d’algú que seu a la barra, i que també això és important, no és un bar més de Barcelona.

On es presentarà, el llibre?
S’ha presentat a l’Espai Mallorca el dia de Sant Jordi. En tenim d’altres, que anirem anunciant: Manacor, Palma, Felanitx, Vilafranca…

I d’altres activitats que tengueu previstes en un futur proper?
El plat fort d’aquest mes és Sant Jordi, evidentment. Després d’això, tendrem un cicle de concerts de primavera que se dirà “23 graus a l’ombra”, que començarà a final de maig. I dia 8 de juny farem un festival de ball de bot a Barcelona, amb 3 grups que vendran de Mallorca.

Back To Top
Search