skip to Main Content

“El problema arriba quan, amb l’autòpsia, troben un paquet de tabac a l’esòfag del cadàver”

L’escriptor Vicente Castro (Segovia, 1949) presenta la seva darrera obra, El caso luppo, divendres 8 a s’Agrícola. Es tracta d’una novel·la policíaca basada en el contraban de tabac a la Mallorca dels anys 70 i a la qual s’investiga un assassinat. L’autor creu que aquest un dels atractius del llibre.

Es tracta d’una novel·la policíaca. De que va el cas que es descriu?
El caso luppo és una novel·la clàssica negra que relata les indagacions de la Guàrdia Civil per resoldre un assassinat. És original perquè situa la trama a la Mallorca del 1973 i crec que ha d’agradar a la gent perquè xerra molt de Mallorca. Se centra a descobrir qui ha matat en Rafel, un mariner del vaixell de càrrega Marsala. El seu cos va aparèixer a la platja del Rajolí, a Son Servera. Quan varen descobrir el cadàver, la guàrdia Civil es pensava que eren ossos de la Guerra Civil que havien arribat arrossegats pels corrents marins, però després varen saber que era recent. El problema arriba quan, amb l’autòpsia, troben un paquet de tabac a l’esòfag del cadàver. Aquí es varen témer de què es podria tractar d’una venjança entre màfies. Estic satisfet perquè sembla que la novel·la està tenint una bona crítica, cosa que no em pensava mai. M’he informat bastant del contraban entre els anys 60 i 80 i crec que ha d’impactar.

Què és el més sorprenent?
Com a bon thriller, entretén. O sigui, és una novel·la de gran emoció. Els investigadors Molina i Pérez interroguen per separat als tripulants del Marsala, el que impacta. Davant el fet que hi hagi un mort, molts dels lectors es posaran a pensar qui és i si és veritat o no.

Està basada en fets reals?
El mort sí que va existir, però la resta és ficció. La manera de redactar la novel·la és quasi periodística, però té a la trama un narrador tradicional, en tercera persona, que va passant d’un personatge a un altre de manera dinàmica. L’argument ho demana. En el llibre es parla de Son Servera i Cala Millor.

Quin paper hi juga la societat mallorquina de la dècada dels anys 70? Com era aquest context del contraban?
Quasi tot el món estava implicat en el contraban, fins i tot la Guàrdia Civil estava involucrada. Avisaven als caps dels bars de la zona de què havien d’anar a fer inspecció al local, així que tenien un cartó de 20 paquets a defora i amagaven la resta. Després, l’endemà, els agents anaven a recollir un paquet de tabac com a premi. La societat mallorquina d’aquells anys sabia que existia el contraban de tabac i molts vivien d’ell. A la trama de la novel·la, jo pos un mafiós que vivia a Cala Ratjada i que de jove vivia a Santa Margalida, però no és Joan Verga. Ho he fet a posta, per donar-li suspens.

Per escriure aquesta novel·la, has hagut d’investigar?
Sí, com arriba a Mallorca el tabac de contraban. He xerrat amb molta gent i, per això, tenc moltes anècdotes. Per exemple, la d’un cap de bar que cada setmana rebia una caixa de tabac que corresponia a 50 capses. Ell vivia al mateix bar a Son Servera i un vespre li varen dur dues capses de tabac i no sabia on les havia de posar perquè l’endemà hi havia d’anar la Guàrdia Civil a fer una inspecció i les va amagar al fals sostre, el qual va passar per ull. L’endemà, tothom li demanava que havia passat i ell deia que havien estat les rates.

Què n’esperau de la presentació? També hi haurà Rafael Gabaldón i Pilar Morey, ens descobriran qualque secret del llibre?
Imagín que sí. Gabaldón es posa a xerrar i no atura. Pilar és una documentalista molt bona que ve de Barcelona a posta per la presentació, També he convidat el comandant de la Guàrdia Civil de Manacor i el comissari de la Policia Nacional.

Back To Top
Search