skip to Main Content

Manacor enalteix la narració oral al VI Festival emParaular

Des de dijous 6 fins diumenge 9 hi haurà vuit propostes artístiques que realçaran la paraula no escrita. L’actriu Francesca Vadell i el músic Miquel Brunet són un dels participants i expliquen com serà la seva intervenció.

El festival de narració oral ‘emParaular’ arriba a la sisena edició. Se celebra aquesta setmana a Manacor amb l’objectiu d’enaltir la paraula no escrita. Les diferents propostes artístiques són gratuïtes, tot i que cal fer la reserva d’entrada a Enviu Manacor, i es podran veure a la Institució Pública Antoni Maria Alcover o al Claustre de Sant Vicenç Ferrer. En total són vuit actuacions que es reparteixen entre dijous 6, divendres 7, dissabte 8 i diumenge 9 d’octubre.

L’actriu Bàrbara Nicolau, la narradora Bàrbara Sagrera i la guitarra i veu d’Alícia Olivares varen ser les encarregades d’inaugurar ‘emParaular’ aquest dijous. Ho varen fer amb l’actuació Fins al Moll de l’os. Francesc de Borja Moll, una vida emparaulada. Jugant amb la paraula i la música, varen tractar la vida i obra del filòleg, qui va elabora el Diccionari Català-Valencià-Balear amb Antoni Maria Alcover.

El divendres és el torn de l’escriptor Joan-Lluís Lluís amb la xerrada Foc, llengua i ficció. Una aventura als orígens. Dissabte hi haurà l’espectacle familiar Un món de paraules estranyes de l’actriu Elisenda Ibars; lectures en veu alta a càrrec de Cati Bauzà, Maria Antònia Mora, Marta Sanxo, Xisca Riera, Cristina Sureda i Elisa Vecina; i per acabar el dia hi haurà contes i narracions a la fresca amb Jorra Santiago, Francesca Vadell i Salvador Oliva. El punt final el posaran Miquel Brunet, Biel Majoral, Macià Ferrer, Josep Oliver i Tomeu Matamalas amb el concert La llei d’Ohm a les 19.30 h al Claustre.

D’entre totes les propostes, a tall de mostra, coneixem de més a prop les intervencions que faran Francesca Vadell i Miquel Brunet.

Persones als marges

L’actriu Francesca Vadell narrarà tres contes dissabte a partir de les 18.30 al Claustre. El títol és ‘Contes dels marges’ i són contes de tres dones, concretament de Maria Barbal, Mercè Rodoreda i Víctor Català, pseudònim de Catalina Albert. El primer és sobre un vagabund, el segon sobre una rata i el tercer sobre una padrina.

Diu que ha cercat contes “on les veus que narren, els protagonistes, són éssers que estan als marges, a zones poc visibles o que la societat no les té en compte” amb la idea que “sigui una manera de destapar aquestes realitats que també conviuen amb nosaltres”.

Resistència cultural

La cloenda arriba de la mà de l’artista Miquel Brunet, juntament amb Josep Oliver, Biel Majoral i Macià Ferrer. Presentaran el disc La llei d’Ohm i l’explicarà el manacorí Tomeu Matamalas. Perquè, diu Brunet, “explicat s’entén millor”.

Per una banda, es tracta d’una oda a la ximbomba, la qual serveix com a patró rítmic. I, per l’altra, a la resistència en el sentit que, comenta l’artista, La llei d’Ohm aborda el “comportament de la resistència com a complement electrònic, un complement que deixa o no deixa passar el corrent que hi ha en aquell circuit elèctric”. El bunyolí entén la “la nostra cultura com un espai per on circulen forts corrents” i considera que “si no es trobàs resistència, la nostra cultura acabaria cremant”.

Tots els instruments que s’utilitzen són analògics.

Back To Top
Search