skip to Main Content

El regidor de l’Ajuntament de Palma des de l’any 1931, Jaume Bauzà Far, nova víctima identificada a Son Coletes

L’anàlisi genètica de les restes localitzades a les fosses de Son Coletes ha permès posar nom i llinatges a una de les moltes persones que els escamots franquistes varen assassinar a partir de l’esclat de la Guerra Civil. Es tracta del regidor de l’Ajuntament de Palma durant la Segona República, Jaume Bauzà Far. Les seves restes varen ser localitzades en el grup 2 de la fossa número 3 del cementeri de Son Coletes. És la mateixa fossa que allotjava les restes d’Aurora Picornell, Belarmina González, les Roges del Molinar, Emilio García-Peñuela Orgaz i Antonio González Rodríguez i altres deu cossos que encara no s’han identificat.
Aquesta nova víctima localitzada a Son Coletes ha estat identificada gràcies a les mostres d’ADN que varen donar els seus nets. Jaume Bauzà va néixer a la barriada palmesana dels Hostalets i era Sabater. Va obtenir el càrrec de regidor de l’Ajuntament de Palma en les eleccions del 1931. Estava afiliat al Partit Socialista Obrer de Palma. Fou empresonat al Castell de Bellver poc després del cop d’estat del 18 de juliol de 1936 i va formar part de la treta del 4 de gener de 1937. Possiblement, fou assassinat al cementeri de Son Coletes, el lloc on el seu cos va ser dipositat en una fossa comuna.

Objectes personals per restaurar
Amb les restes de Jaume Bauzà, es varen poder recuperar diversos elements de vestir associats a l’esquelet. Es varen recuperar dues sivelles metàl·liques i dos botons, botons de puny metàl·lics amb decorats colors. Als peus es conservava part de les sabates de cuir. A més, es varen recuperar objectes relacionats amb la higiene personal, com un raspall de dents, en el qual es llegeix “calidad superior”, i una pinta rompuda amb la inscripció “Goliath”. El Govern ha anunciat que tots aquests objectes seran restaurats.

Les restes de Jaume Far varen aparèixer al costat dels cossos de les roges del Molinar i de les restes d’Emilio García-Peñuela Orgaz i Antonio González Rodríguez, que el Govern va identificar el novembre passat, i de set individus més, dels quals encara es desconeix la identitat. Tant Jaume Bauzà com Emilio García-Peñuela i Antonio González foren víctimes de la treta del Castell de Bellver del 4 de gener de 1937. Fins ara els historiadors creien que tots foren assassinats i enterrats a Porreres.
Des de fa un mes està en marxa la tercera intervenció al cementeri, que en quatre setmanes ha permès localitzar set noves fosses. Des de la primera intervenció a Son Coletes s’han localitzat 14 fosses i les restes òssies d’un mínim de 86 persones.

Back To Top
Search