Skip to content

El sector agrari treu múscul amb una tractorada històrica amb prop de 300 tractors

Una cinquantena de tractors partiren d’Es Cruce cap a Palma per ajuntar-se amb la resta de manifestants i lliurar el manifest a la Delegació de Govern

Els pagesos no poden més i ho volgueren fer saber dilluns passat, 19 de febrer, en una jornada de vaga que suposà la mobilització, tant a Mallorca com a Menorca, més important del sector: la tractorada. El rovell de l’ou és la política agrària comuna que es proposa des d’Europa, segons la qual els pagesos se senten obligats a gestionar una burocràcia que no poden assumir. Demanen que aquesta s’agi­litzi, per poder optar a les subvencions, sense les quals, ens asseguren, ara es faria difícil continuar amb l’activitat.
Així i tot, per poder optar-hi, diuen, han de tenir en compte una sèrie de requisits que el producte que entra de fora, especialment de països tercers, no ha de complir. Aquests altres productes entren sense filtre i a preus contra els quals el producte local no pot competir. El col·lectiu demana, en aquest sentit, una disminució de la burocràcia, l’obligat compliment de la llei de la cadena alimentària per protegir i promocionar el producte local i la creació d’un règim especial per a la insularitat, com tenen altres territoris insulars d’Europa.
Amb aquestes reivindicacions començava una jornada caracteritzada per la unió de gairebé tot el sector, convocada per diferents organitzacions agràries: UPA-AIA Illes Balears, Unió de Pagesos de Mallorca, Cooperatives Agroalimentàries i ASAJA-Balears, i en què finalment s’ha acabat  afegit APAEMA, tot i que que part del sector agroecològic creu que algunes d’aquestes reivindicacions suposen un risc per a la implantació d’algunes normes mediambientals.
Els professionals del sector agrari de la comarca de Llevant iniciaren la jornada ben puntuals amb la trobada a Es Cruce. A les 8.30 h del matí començaven a arribar les primeres màquines, que en total arribaren gairebé a la cinquantena. En total, uns 80 pagesos se citaren en aquest punt de trobada, un dels molts que es concretaren a l’illa. Així, amb una mica de retard, ja passades les 9.30, partien del lloc de concentració, sota consignes com ara “la meva ruïna serà la teva fam”, “vivim per fer feina” o gloses que versaven la manca de reconeixement del producte local.
El comboi de tractors, que avançà sense incidents notables, però gene­rant algunes afectacions significatives al trànsit, es trobà amb els participants de la resta dels punts de concentració al Polígon de Llevant. Des d’allà, avançaren cap a avinguda de Mèxic, des d’on anaren junts, com estava previst, cap a les Avingudes, el passeig Mallorca, Jaume III i fins a arribar a Delegació de Govern per entregar el manifest.

 

Back To Top
Search