skip to Main Content

El videoclip del grup Manel “és una folklorització, però això no vol dir que sigui negatiu”

Àngels Puig: “Qui s’ha ofès, té dues feines”

Fa 10 anys va ser la dama dels cossiers de Manacor i continua activa com a balladora. Avui, n’Àngels Puig es pot veure al videoclip de la darrera cançó del grup català Manel, Tipus Suite. Ella n’és la protagonista. Tranquil·la i satisfeta amb l’actuació, afirma que l’equip ja sabia que podria anar acompanyat de polèmica. Però “la cultura no és per estar dins una vitrina”, com diu la directora Antonina Obrador. S’ho ha pres com “un riure i un compartir” perquè “qui s’ha ofès, té dues feines”, bromeja.

I és cert i segur que n’hi ha hagut de polèmiques. Ella n’identifica dues. Una, que alguns s’ho han pres com una falta de respecte. La segona, una controvèrsia cortesia de Cent per Cent: una notícia amb un titular que posava en guàrdia els cossiers, qui tenen ben clar que no són ells els protagonistes del videoclip de Tipus Suite. I no s’hi senten representats.

Considera que és una casualitat que la majoria dels dansaires que acompanyen els Manel siguin de Manacor. L’ajudant de direcció, Joan Miquel, manacorí; la directora, Antonina Obrador, felanitxera. Àngels Puig explica que no representen els cossiers i la intenció no és la de representar el seu ball. Destaca que hi ha la influència de balls i rituals tradicionals d’altres indrets geogràfics. Volien fer una representació pagana amb monstres de la naturalesa i màgia.

 

Sebastià Galmés: “No es pot identificar amb cap grup de cossiers de Mallorca”

I és ben vera que la colla oficial de cossiers de Manacor no es veu representada en aquest curtmetratge. I així ho expressa el seu coordinador i antic ballador Sebastià Galmés. Ni el ball ni la vestimenta és cent per cent calcada a la dels manacorins, si més no, hi ha algun tret que s’hi ha inspirat i t’hi recorda. Tot i això, al si del grup, no s’ho han agafat com una falta de respecte ni ha estat element de discussió. “És una representació teatral simplement”, afirma. “No li vaig donar més importància de la que té, és un videoclip guapo i ben fet”.

Al cap i a la fi també és una manera de donar a conèixer i fer difusió tant del ball com de la figura dels cossiers i la dama. Ho considera com una mostra d’estima cap a la cultura. Té clar que “no es pot identificar amb cap grup de cossiers de Mallorca”, però, inevitablement, hi recorda.

 

Sebastià Llodrà: és una “relectura que mescla elements moderns i tradicionals”

En la mateixa línia es posiciona el regidor de política lingüística i responsable dels cossiers, Sebastià Llodrà. “És una representació amb màgia que enriqueix la tradició”. “Ho veig fantàstic”, afirma. Ho etiqueta com una representació feta en clau de cultura pop. A més a més, així, “Manacor és present a un videoclip de Manel”.

Al seu torn, però, hi ha elements que li recorden al ball dels cossiers de Manacor i a la seva figura. Ara bé, això no posa en perill la seva essència, perquè són una figura molt. Des del seu punt de vista, la polèmica no hi és. No és una representació de les figures, sinó que una “relectura que mescla elements moderns i tradicionals”. Ja ho avançava en un fil de Twitter: una de les opcions que tenien era la de posar distància amb els cossiers i fer-ne una representació descontextualitzada i folklòrica. Llodrà és conscient que quan entren en joc els sentiments, la percepció de la realitat pot canviar. S’ha de comprendre que no és una befa.

A més a més, per ell, és una manera de posar en valor la figura dels cossiers, la tradició i la cultura. És un “retorn al paganisme absolut” amb el qual es basa la dansa cossiera.

 

Amadeu Corbera: “Al final, la gràcia de la cultura popular és que sigui popular”

El videoclip del grup de pop català Manel “no s’ha fet des del desconeixement, sinó que amb gent que hi està involucrada d’alguna manera”, observa l’etnomusicòleg Amadeu Corbera. “No són els cossiers de Manacor, però alguns d’ells ho han estat”. Per això va reconèixer que es tractava duna dansa inspirada en aquest ball, però no els va identificar ni amb la colla de Manacor ni d’altre indret. Considera que l’ús que se n’ha fet al curtmetratge és correcte. És una reconstrucció a partir d’elements folk. Afirma, però, que “si ens interpel·la vol dir que és un element viu i útil per la nostra societat”, i per això s’entén que s’hagi generat un cert debat.

Aprofundeix en els elements més tècnics. Corbera comenta que clarament “és una folklorització, però això no vol dir que sigui negatiu”. Simplement que s’ha agafat un element de la cultura tradicional mallorquina i s’ha posat en un altre context amb una finalitat que no és l’original. És una descontextualització. I això, d’una manera o una altra, fa difusió d’aquesta dansa, el que sempre és bo. “No veig perquè no s’ha d’agafar un imaginari popular i actualitzar-ho”, comenta. “Tot el que sigui potenciar o donar visibilitat a elements que formen part de l’imaginari autòcton” és positiu. Al final, “la gràcia de la cultura popular és que sigui popular”.

Back To Top
Search