Skip to content

Els 103 anys de Cristòfol Pastor, un segle de Pífol

29 de febrer de 1920: neix Cristòfol Pastor Noguera, encara no era en Pífol

Com que de 29 de febrer només n’hi ha un cada quatre anys, Cristòfol Pastor va dir sempre que ell només podia fer els anys una vegada de cada quatre. El 1920, en plena restauració borbònica, naixia Cristòfol Pastor Noguera, fills de Joan Pastor Serra i Antònia Noguera Avellà. Son pare feia de fuster, i sa mare, de perlera. Visqueren al carrer de l’Àngel, la via on té el portal l’església de Crist Rei. Creixia un infant que ja es percebia especial, amb una desimboltura i unes maneres de fer senzilles i alhora impròpies d’infants de la seva edat. A la imatge el podem veure dret damunt la cadira, amb la mà de son pare a l’espatla.

Mascota de l’Atlètic Balears

Amb cinc anys el retrataren d’aquesta manera com a mascota de l’Atlètic Balears. La seguretat d’en Tofolet ben segur que va donar molts d’ànims a l’equip de la via de cintura.

Vuit anys a Can Granot

Després de dos anys als teatins de Palma, volgué tornar a Manacor. Les seves primeres feines varen ser de fuster a Can Granot i de comptable a Can Vengo, al carrer del Mercadal. A la imatge, el tercer per la dreta, dret.

Pífol, el gendre d’en Franco

El 1938 va ser cridat a files. Essent soldat, escrigué a la filla del dictador Franco demanant-li si voldria ser la seva “padrina jove de guerra”. Contra tot pronòstic, va obtenir resposta.

Es casa amb Margalida Llull, Bonjesusa
El 22 d’abril del 1952, Cristòfol Pastor es va casar amb Margalida Llull Barceló, Bonjesusa. Tengueren dues filles, Maria Antònia i Maria. La família ha augmentat amb nets i renets. A les dues imatges de baix, acabats de casar, i ja amb tota la família a s’Illot.

Cristòfol Pastor i don Manuel Morales

El 1956 va començar a fer feina a les Perles Manacor, PERMASA, empresa participada per les “Perles Grans” i per don Manuel Morales, de qui va ser la mà dreta durant tota la vida. Entraren en contacte al bar Turisme i a la Granja, i a partir d’aquell moment ja no se separaren pus mai.

Patrimoni esvaït

Ell va dissenyar aquesta emblemàtica vorera de peixos de davant les perles. El Pla Mirall de Catalina Sureda se’l carregà.

Amics de l’ànima

Guillem d’Efak va ser sempre per a ell com un germà. Després de la seva mort, Pífol en servà per sempre la seva memòria. A la imatge, el dia del Reconeixement de Mèrits a D’Efak.

Regidor

El 1991 va entrar en política per PP-UM de la mà del seu amic coral Rafel Muntaner. Va ser delegat de Cultura. Càrrec del qual dimití el 1993 per assumir la delegació de Serveis Socials.

Pregoner

Amb 90 anys fets va ser el pregoner de les Fires i Festes. Una mostra més de la seva lucidesa extraordinària i del seu carisma natural.

Aquesta foto de Llorenç Gris retrata el Pífol afable, creatiu, ocurrent, tranquil i entranyable de sempre.

Back To Top
Search