skip to Main Content

Els bàrbars del Nord

Sebastià Vidal – Joan

He vist un anunci de pintura, a Manacor, on s’explica, en anglès, espanyol i català, que el producte té «garantia alemanya». Sovint he sentit a parlar de la suposada eficiència en la feina per part dels alemanys. En el cas de la puntualitat el tòpic se l’enduen els britànics, tot i que hi ha gent que també parla de «puntualitat germànica». Sovint s’oposa la suposada galvana d’aquí o bé el treball fet amb quatre grapades, a la precisió que mostrarien els ciutadans d’aquest país tan proper i tan llunyà alhora.
Avui també llegia l’actitud de la companyia Lufthansa, amb la complicitat de les autoritats de l’Estat colonial, sobre l’atemptat en què el pilot de German Wings, companyia propietat de l’emblemàtica Lufthansa, va precipitar un avió ple de passatgers, entre ells catalans, sobre les muntanyes de Provença amb les conseqüències conegudes. La premsa alemanya va passar de puntetes sobre l’afer i el prestigi de Lufthansa restà immaculat. L’afer s’arxivà com un simple accident de vol, i les indemnitzacions als familiars dels passatgers foren de pa sucat amb oli.
Potser qualcú recordi l’afer Volkswagen, una altra emblemàtica marca alemanya, en què del 2009 al 2015, com a mínim, més de 10 milions de vehicles del grup empresarial, entre els quals també n’hi havia de la marca aquesta dels rotllets, sí aquests que duen molts dels cotxes que no poden sofrir haver de reduir la velocitat a 100 km/h en una illa tan patufa com la nostra. Centrem-nos, com digué n’Àngel Muerza, perquè l’escàndol encara és als tribunals, però per resumir podem dir que els ianquis sempre amatents per fer la competència als europeus, descobriren que el grup Volkswagen havia falsificat les emissions de gasos dels seus motors, amb una enginyosa trampa, per tal de burlar els controls dels respectius governs en aquesta qüestió.
A hores d’ara ja haureu vist que no sent cap entusiasme pels alemanys ni les seves proeses tecnològiques. Hi podem afegir un altre afer que encara em revolta més, no sé si per la seva barra o bé per la nostra idiotesa. Podeu imaginar quants de turistes alemanys compareixen als Països Catalans cada estiu? Sabeu quants d’alemanys tenen propietats immobiliàries a Mallorca? Segur que el nombre de tot plegat fa feredat. Remouré una mica el nostre passat, i us preguntaré retòricament si sabeu quants de catalans, entre ells illencs, varen morir als camps de concentració tan eficientment dissenyats i gestionats pels alemanys. Cada cop ens en surten més. D’ençà del meravellós i imprescindible llibre de Montserrat Roig, Els catalans als camps nazis, han sortit publicacions a Menorca, Mallorca i les Pitiüses sobre aquesta història convenientment oblidada com qui amb la granera posa les quatre miques davall l’estora kurda.
Encara és l’hora que qualque representant del govern alemany actual, amb qui tantes relacions té el complex turisticohotelergovernamental d’aquestes Illes Orientals, s’hagi disculpat tímidament pel que feren els seus antecessors. Hi ha hagut cap entitat governamental o no que s’hagi preocupat de trobar els familiars dels illencs morts al camp de concentració?
No em vengueu ara amb què no tots els alemanys eren nazis, perquè ja ho sé, però també sé que una grandíssima majoria seguí les directrius del nacionalista i aliat de Franco, conegut per Hitler o n’Hitler que diuen els bons. Les seguiren entusiàsticament, com entusiastes eren els joves ben plantats pilots de la Legió Còndor hostatjats a la base de Pollença, d’on sortien amb els seus Heinkel 59 per bombardejar la costa catalana continental. Alcoi, Alacant, València, Sagunt, Castelló, Tortosa, Tarragona, Barcelona foren objectius d’aquests belitres, en molts de casos els objectius no eren militars ni de bon tros, es tractava com després es veuria a la II GM d’atemorir i desmoralitzar la població civil. Durant anys, dins la base inexpugnable als mallorquins, però reservada a militars espanyols per passar-hi les vacances, hi hagué un monòlit on es recordaven 4 pilots nazis abatuts damunt Tortosa pels heroics caces republicans. No sé si encara hi és. Però si no he dit res de l’arribada d’alemanys per Pasqua en plena restricció sanitària per a la població nadiva!

Back To Top
Search