En un debat elegant i amb poca tensió, els vuit candidats a la batlia de Manacor, conscients que no hi haurà majories aboslutes posaren les cartes damunt la taula guardant un as a la màniga.
Amb un Teatre ple fins a la bandera, els vuit candidats a la batlia de l’Ajuntament de Manacor es presetaren al debat més visible i seguit de cada campanya electoral, el que proposa la revista Perlas y Cuevas, ara amb el suport també del digital 07500 i el seu director Sebastià Sansó. Antoni Ferrer, director de la veterana publicació encetà dient que “ja fa nou vegades que organitzam aquest debat. És possible que ja ho digués fa quatre anys, però ara sí que serà la darrera vegada que organitzarem aquest debat, perquè pel desembre, després de 63 anys, Perlas y Cuevas deixarà de publicar-se”.
El debat s’encetà amb tres minuts per a cada candidat per destacar el més important del seu programa. Pedro Duran, de Nou Ordre explicà que pretenen “agilitar el funcionament de l’Ajuntament, que ha quedat curt quant a serveis i que presenta retards en segons quines àrees”, i també amb la intenció de “tenir un poble net, bona pressió d’aigua i una bona recollida de fems”.
Esteve Sureda, de Vox, reclamà “un ajuntament al servei del poble, i no a l’inrevés. Que no t’enviïn a fer una fotocòpia a una altra banda. Tot ajuntament hauria de tenir una fotocopiadora per fer una fotocòpia. Hi ha gent que demana una ajuda i quan li arriba, ja és morta. Primer han de ser persones i després el paper”. Sureda també reclamà una feina de dia a dia en el manteniment dels camins rurals: “Ara ho voleu arreglar i no tendreu temps de fer-ho tot abans de diumenge”. El candidat del partit ultradretà també anuncià “tolerància zero contra la delinqüència. Manacor no és segur, avui”.
Ramon Pérez, candidat d’Unides Podem es felicitar d’haver aconseguit amb el pacte dels darrers quatre anys canviar polítiques que havien fet que “molta de gent anàs a altres municipis per tenir qualitat de vida. Teníem un ajuntament gris, apagat i tancat que només pensava en els de sempre i els seus amics, i això ha canviat”.
Antònia Llodrà, d’AIPC, reclamà tres necessitats bàsiques: “Neteja, aprofitant que el contracte de neteja ha acabat; ampliació del porta a porta perquè on s’acaba aquest servei els contenidors estan més plens que mai. I més neteja de carrers amb aigua”. Llodrà també reclamà el retorn del punt verd a Porto Cristo. La candidata portenya espera que arribin aquests pròxims quatre anys les escoletes per a Porto Cristo i s’Illot i a la fi també “l’escola nova a Porto Cristo al polígon 4/7”.
Marga Fons, candidata del Pi, presentà el seu com un “partit de centre i equilibrat, per això reclamam un equilibri entre el trànsit de les persones, el dels cotxes i el comerç del municipi”. La candidata del partit regionalista reclamà també “que el tren vagi per fora del passeig del Ferrocarril”. Fons també proposà un “pla de l’esport molt estratègic i ambiciós. La piscina no s’ha de reobrir sols per a l’esport, sinó per a la salut dels majors, dels infants i de tothom”. La candidata del Pi també reclamà una modificació del Pla General
“per afavorir l’accés dels joves a l’habitatge” i culpà la ZPR “de la devaluació del centre”.
Maria Antònia Sansó, candidata del PP, es mostrà encara més crítica: “Manacor no avança, va cap enrere, i nosaltres proposam un model més verd i sostenible, perquè pareix que l’esquerra vol tenir la potestat d’aquests valors”. Així, entre les propostes dels populars hi ha la d’”eliminar la ZPR tal com està avui. Ens fan fer moltes voltes, ens fan perdre el temps i ens fan gastar benzina”. Sansó recalcà també que “no volem el tren per dins Manacor, que el passeig del Ferrocarril sigui per a les persones. Amb dos col·legis tan a prop és impossible que el tren hi passi”. També reclamà, Sansó, una modificació del Pla General.
Núria Hinojosa, candidata socialista, es mostrà disposada a “continuar el procés de transformació de Manacor”, per això, recordà “ens hem reunit amb 55 entitats en dos mesos i mig per elaborar el millor programa possible, realista i que reculli les millors propostes i les més comentades, però també l’experiència d’aquests quatre anys. No venim a improvisar”. Hinojosa enumerà dotze qüestions primordials per al seu partit, com ara l’aigua potable, la presència de policia a tots els nuclis del terme, la creació d’un espai polivalent a les antigues instal·lacions de Majorica, un nou pavelló esportiu…
Finalment, el batle Miquel Oliver es reiterà en la intenció de no improvisar, “perquè tenim un model molt clar. Nosaltres duim un programa amb 93 accions clares i fàcils d’implementar, perquè es puguin aplicar de manera fàcil i ràpida, però també segura”. El candidat de MÉS-Esquerra apuntà que el seu programa pivota sobre tres eixos, com ara “reestructurar l’administració per acostar-la a la ciutadania, aconseguir garantir la convivència i impulsar un model urbà perquè Manacor estigui preparat per al canvi climàtic”.
Sens dubte, un dels punts calents del debat va ser l’aspecte de la mobilitat, comentat amb contundència i vehemència per la majoria dels candidats. Mentre Unides podem reivindicava “noves formes de mobilitat, més carril bici i un poble més pensat per als vianants amb un bus urbà i una línia que unesqui tots els nuclis”, Maria Antònia Sansó, del PP, demanava “llibertat perquè la gent pugui triar si vol anar a peu, en cotxe o en bicicleta. Hi ha gent major que té dificultats de mobilitat”, i afegí que “a banda del nou aparcament subterrani que duim al programa, també fan falta més aparcaments dissuassoris”.
Per part seva, el batle Oliver insistí que “convidam la gent a deixar el cotxe per entrar dins el centre, a la recerca d’una mobilitat més tranquil·la, en què ens puguem passejar i saludar amb tranquil·litat per aquest centre comercial a cel obert que és Manacor”. El candidat de MÉS-Esquerra parlà de modificar el planejament per poder habilitar aparcaments dissuassoris a les foranes, i combinar-ho amb l’arribada del tramvia i més transport públic. Oliver recordà que “els 15.000 cotxes diaris que passen pel passeig del Ferrocarril sí que xapen Manacor”.
Antònia Llodrà, en parlar de mobilitat, es referí a Porto Cristo: “No podem començar la casa per la teulada. Ara tenim la segona i la tercera línia totalment col·lapsades perquè els cotxes que anaven per la primera no saben per on han de prendre”.
Núria Hinojosa alertava que “Manacor no és Lloret” alhora que es mostrava conscient que “Manacor té una elevada demanda de cotxes i hem de trobar l’equilibri entre el dret de les persones d’anar a peu i la circulació en cotxe de manera ordenada sense que et pegui un infart cada vegada que vols travessar el poble en cotxe”.
La preocupació de determinats grups per la gent que viu a fora vila, la il·luminació, els esports i la cultura foren alguns dels altres punts que es tractaren en el debat. Ben curiós va ser el moment en què es demanà als candidats per les polítiques d’igualtat. Es varen generar uns segons de dubte i desconcert, com si ningú sabés què havia de dir. Trencà el silenci Miquel Oliver reivindicant “tota la feina feta en aquest sentit”, sense esmentar, però cap mesura. De forma semblant s’hi pronunciaren Sansó i Llodrà, reivindicant que havien aprovat el Pla d’Igualtat quan governaven. Núria Hinojosa, per part seva, recordava que a través del programa SOIB-Dona s’havia donat feina a dones víctimes de la violència masclista. I Oliver recuperà la paraula per recordar també que han igualat els sous del personal de Serveis Socials (femení) i de la Brigada (masculí) amb la mateixa categoria.
La vetlada, que s’allargà més de dues hores, es clogué amb la política de pactes i el minut d’or. Hinojosa, Oliver i Pérez apostaven per la reedició d’un pacte progressista. Antònia Llodrà, d’AIPC, volia el seu partit al govern i deia que “pactarem amb qui ens surtin els números”; Sansó recordava “les bones sensacions que tenim, el poble decidirà”; Marga Fons, del PI, parlava d’un “centre tranquil” i que “no pactarem amb els extrems”; Pedro Duran, pareixia obert a entendre’s amb tothom, fins i tot amb Esteve Sureda “si es limita a intervenir en el que entén”.
En el seu minut d’or, Miquel Oliver deia: “La gent sap i valora el que hem fet. I en vol i en necessita més”. Núria Hinojosa: “Ens han vist fer feina i és el nostre millor aval”. Maria Antònia Sansó: “Manacor va tenir categoria i amb aquest govern l’ha perduda”. Marga Fons: “Farem unes polítiques moderades, tranquil·les i respectuoses amb totes les ideologies”. Antònia Llodrà: “Més que un partit som un poble, però farem feina per tots els nuclis”. Ramon Pérez: “La valentia es troba en els llocs inesperats. Sí que es pot”. Esteve Sureda: “Si voleu un canvi, l’únic partit que pot posar ordre a Manacor és Vox”. Pedro Duran: “Agraïm a tothom que ja ha posat la seva confiança en Nou Ordre”.
Les cartes ja són damunt la taula. Avui les girarem.