skip to Main Content

Els hotels d’interior construïts en edificis catalogats o BIC esquiven la moratòria de places de la Llei de Turisme

La modificació s’ha duit a terme arran de la coneguda com a ‘Esmena Manacor’, tot i que la delegada d’Urbanisme del municipi afirma que és en l’àmbit de Mallorca i que “no hi ha un interès particular” al darrere

El Parlament de les Illes Balears va aprovar aquest dimarts passat, sense el suport del Partit Popular i Vox, la Llei de Turisme, la qual deriva del decret llei de l’11 de febrer de mesures urgents per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme de la comunitat autònoma. Una de les principals polèmiques de la norma ha estat des del principi la moratòria de places turístiques durant els pròxims quatre anys.

Ara bé, els hotels d’interior que es construeixin en edificis catalogats o Béns d’Interès Cultural (BIC) en zona urbana seran una excepció. Això vol dir que esquiven la moratòria i sí que podran comprar noves places d’aquest tipus, tot i que la Llei estipula un màxim de 200 places a Mallorca, 100 a Eivissa i 50 a Formentera.

Una excepció que es va introduir a la Llei de Turisme arran d’una esmena presentada pel PSIB-PSOE i que en alguns mitjans de comunicació han batiat com a ‘Esmena Manacor’. Aquesta, però, és una etiqueta que realment no té una raó de ser, segons la portaveu dels socialistes al municipi i delegada d’Urbanisme a l’Ajuntament, Núria Hinojosa. Explica que “és una esmena que afecta a tot Mallorca i que nosaltres, com a Manacor, ens interessa que hi hagi la possibilitat de reconvertir habitatges catalogats en allotjaments turístics d’interior”. Tot i això, reitera que “és una esmena que va presentar el PSIB i es va negociar a escala de l’illa”.

De fet, davant l’etiqueta d”Esmena Manacor’ diu que “no hi ha per on gratar” i afirma que “si qualcú fa qualque tipus d’esment a què aquí hi ha un interès particular és totalment fals”.

A tot això, cal afegir que l’esmena es va modificar i també inclourà aquells edificis amb característiques especials situats en zona rústica comuna, segons afirma la diputada del Grup Parlamentari Socialista, Pilar Sansó.

Els manacorins beneficiats

Ja hi ha propietaris o inversos que se’n podran beneficiar d’aquesta excepció. Hinojosa explica que amb “llicència donada tenim la casa del Tenor Manssanet a la plaça de les Verdures, però les obres encara no han començat”. Així, especifica la delegada d’Urbanisme que “és un immoble que entraria dins aquesta moratòria i seria susceptible de ser reconvertit en un establiment turístic d’interior”.

Igual que aquest, s’hi podrien acollir molts més immobles. Fet que Hinojosa veu amb bons ulls i afirma que “si no cercam una sortida digna als edificis que són patrimoni dels nostres pobles ja em diràs com ho farem, perquè arribarà un punt que ens cauran o seran ocupats”. De fet, declara que no està d’acord en “consumir més territori ni fer més hotels a primera línia, però crec que estam d’acord en el fet que els nuclis d’interior han de poder convertir els seus immobles catalogats i reivindicar el seu patrimoni”.

Back To Top
Search