skip to Main Content

“Els museus es deuen a la societat i han d’actuar segons les seves necessitats”

Amàlia Salas (Felanitx, 1984) és la nova gerent de la Institució Alcover. L’entrevistam perquè ens conti com encara aquesta tasca i quines activitats i línies d’actuació tenen previstes.

Com heu accedit al càrrec? Vos ho han proposat, vos hi heu oferit?
Simplement, m’ho varen proposar des de l’Ajuntament i hi vaig accedir.

Quines línies de feina vos proposau?
El primer repte que tenim és fer una petita anàlisi per saber què passa aquí dedins. Hem de fer balanç i reforçar les coses positives i fer propostes per a millorar les negatives, per saber cap a on hem d’anar. Fa just un mes que he començat, encara estic aterrant i, sobretot, ara m’ocupen temes burocràtics. Però a poc a poc anam plantejant línies d’actuació. La més important per a 2024 és crear un projecte educatiu per als diferents nivells: infantil, primària, secundària i batxillerat.

I en què consistirà, aquest projecte educatiu?
Consistirà a crear activitats dinàmiques, atractives i que estiguin molt adaptades al model curricular actual dels diferents centres educatius. Evidentment, ens haurem de basar moltíssim amb la figura d’Alcover i volem explotar-ne algunes parts que per ventura no són tan conegudes. Per exemple, a partir de la faceta de l’Alcover impressor es poden fer tallers d’impressió o de gravat. D’aquesta manera, coneixes una part de la vida de n’Alcover i l’integres dins el teu subconscient. Un altre exemple: a través de la rondalla més famosa, La flor romanial, es poden fer projectes sobre botànica amb els alumnes infantil.

Amb quines altres entitats col·laborareu?
Ja hem establert contactes amb la Fundació Mallorca Literària, per exemple. Jo venc d’un pensament museogràfic molt estès avui en dia que és el de “museu social”: els museus es deuen a la societat i han d’actuar segons les seves necessitats. Aquest model, iniciat per Maria Magdalena Gelabert molt encertadament, és el que volem seguir.

Quines activitats dureu a terme?
Mantendrem les activitats que han funcionat com la Setmana Alcover, continuarem amb els Contarondalles de l’estiu, “Terra de llecor”, que és un cicle d’activitats que surten a fora i, evidentment, els Premis Ciutat de Manacor, que són una de les fites més importants l’Ajuntament. I a partir d’aquí es tractaria d’anar creant altres activitats. No ens hem de tancar a fer el mateix de sempre: hem de fer tallers familiars, xerrades, tallers per adults i tot vinculat a la figura d’Alcover.

Recentment, s’ha acceptat l’esmena de MÉS als pressuposts, per la qual el Govern destina 90.000 dels 120.000€ que teniu de pressupost. Com ho valorau?
Ara sí que tendrem un bon projecte educatiu! [riu]. Hi ha hagut moments en què he passat pena pels pressuposts, però amb aquests nombres podrem fer moltes coses.

Back To Top
Search